România, pe urmele Italiei și Spaniei. Pacienți COVID, ținuți pe holurile spitalelor. „Dorm efectiv pe un pat cu un cearșaf de hârtie, un pat care stă să cadă. Dacă nu aș avea scaunul în sprijin, ar cădea”

(Last Updated On: July 25, 2020)

România a luat-o pe urmele Italiei din luna aprilie. Spitalele încep să se aglomereze, pacienții sunt ținuți chiar și pe holuri.  Pacienții, cu simptome specifice bolii, așteaptă în condiții inumane primirea rezultatului la testul PCR. Unii dintre ei așteaptă pe holuri, pe scaune, chiar şi 2 zile. Le este teamă să meargă acasă, teamă să nu-i îmbolnăvească pe cei dragi.

„Spitalul Județean, salonul 14 COVID, igienă până la Dumnezeu, dorm efectiv pe un pat cu un cearșaf de hârtie, un pat care stă să cadă. Dacă nu aș avea scaunul în sprijin, ar cădea. Aici ar trebui să dorm cu capul, se cunoaște scândura, aici o altă scândură. Totul deplorabil! Faianța pică de pe pereți, aici este deja picată, aici ar trebui să dorm eu și în punguță acolo este și un mare gândac recolat de pe jos și se zice că este proaspăt dezinfectant. Vai de capul nostru!”.

România, pe urmele Italiei și Spaniei. Pacienți COVID, ținuți pe holurile spitalelor. „Dorm efectiv pe un pat cu un cearșaf de hârtie, un pat care stă să cadă. Dacă nu aș avea scaunul în sprijin, ar cădea” 1

Această mărturie îi aparține unei paciente care a așteptat câteva ore pe scaun la UPU Ploiești pentru a primi rezultatul testului de coronavirus, anunță Digi 24.

Sunt cazuri și mai rele: alții ar fi stat chiar și două-trei zile pe hol. În ultima săptămână, unitatea a fost complet depășită de situație – o recunosc chiar medicii.

Violeta Tănase, UPU Ploiești: Suntem pe creștere cu Prahova, fiecare zi din ce în ce mai multe cazuri, pacienții se adresează acestei untiăți, nu au unde merge mai departe în acest județ, e singurul loc unde pot veni cu simtpomatgologie acută și suntem obligați să îi tratăm ca urgențe și să îi recoltăm și așteptând chiar și 48 de ore până la obținrea rezultatului PCR.

ELECTRA GHIZA jurnalist: „Se anunță un weekend dificil pentru pacienții si personalul medical din secțiile ATI ale județelor din focar. Haideți să nu îngreunăm și noi situația: purtați mască, păstrați distanța, evitați aglomerația, spalați-vă des pe mâini. Sănătate și putere să avem!”

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă: „Ca urmare a atingerii capacității maxime de internare pe secțiile de terapie intensivă a pacienților în stare gravă infectați cu noul Coronavirus, pentru îngrijirea și monitorizarea optimă a acestora, în cursul acestei zile, respectiv 24 iulie 2020, la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) a fost dispusă măsura transferului a unui pacient de la secția de Terapie Intensivă a unității spitalicești din București, respectiv Spitalul Universitar de Urgență către Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

România, pe urmele Italiei și Spaniei. Pacienți COVID, ținuți pe holurile spitalelor. „Dorm efectiv pe un pat cu un cearșaf de hârtie, un pat care stă să cadă. Dacă nu aș avea scaunul în sprijin, ar cădea” 2

Transportul pacientului , intubat și ventilat mecanic se va realiza cu un elicopter de tip Mi-8 aflat în dotarea Inspectoratului General de Aviație al MAI, format din echipaj medical UPU-SMURD București”.