România, pe locul doi în UE la numărul de bolnavi de coronavirus în stare gravă. „Suntem la nivel maxim azi și numărul poate să mai și crească în următoarea perioadă”

(Last Updated On: July 31, 2020)

România a ajuns pe locul doi în UE la numărul de bolnavi în stare gravă. Joi au fost anunțați 35 de morţi şi 402 internaţi la Terapie Intensivă

BEATRICE MAHLER, manager Institutul Marius Nasta: „Suntem la nivel maxim azi și numărul poate să mai și crească în următoarea perioadă”

România, pe locul doi în UE la numărul de bolnavi de coronavirus în stare gravă. „Suntem la nivel maxim azi și numărul poate să mai și crească în următoarea perioadă” 1

Acum două săptămâni, autorităţile estimau că am putea avea între 1.200 şi 1.600 de cazuri noi în fiecare zi, la mijlocul lunii august. Previziunea dramatică apărea în nota de fundamentare prin care Guvernul prelungea starea de alertă, anunță observatornews.ro.

NELU TĂTARU, ministrul Sănătăţii, declarație pe 16 iulie: În condiţiile în care nu s-ar implica nimeni şi am avea un vid legislativ, putem ajunge şi în acea situaţie.

Timp de trei săptămâni, medicii nu au avut pârghii legale să izoleze şi interneze bolnavii.

LUDOVIC ORBAN, premierul României, declarație pe 16 iulie: În condiţiile în care nu s-ar adopta legea este clar că riscul de creştere a numărului de infectări există.

Numai că cel mai sumbru scenariu a devenit realitate cu două săptămâni mai devreme. În august, se vor întoarce acasă şi o parte din românii care muncesc în străinătate. Iar alţi oameni vor pleca în concediu. Transmiterea comunitară va fi scăpată de sub control.

NELU TĂTARU, ministrul Sănătăţii: Sunt două săptămâni grele, după cum menţionam în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri. Dacă le gestionăm, nu doar noi, Guvernul, ci şi populaţia şi agenţii economici putem vorbi peste 2, 3 săptămâni de o aplatizare şi de o scădere a numărului de cazuri.

De trei ori mai multe îmbolnăviri zilnice decât în perioada stării de urgență
În starea de urgenţă, în vârful primei cocoaşe, în România erau, în medie, 320-360 de cazuri zilnic. La începutul lunii mai, cifrele au scăzut. Aveam, 200, 300 de cazuri pe zi. Au continuat să scadă spre sfârşitul lunii. Pentru ca la finalul lui iulie să depăşim 1.000 de cazuri.

Nu doar infectările au atins apogeul. Avem cei mai mulţi internaţi la terapie intensivă, 402 pacienţi în stare gravă. Adică sunt ocupate jumătate din paturile rezervate bolnavilor COVID. Suntem pe primul loc în UE la numărul de morţi la suta de mii de locuitori. 35 de români au murit în ultimele 24 de ore.