Ramona Strugariu: „614 noi infectări astăzi. Pregătiți-vă să depăşim mia pe zi. Cred că niciodată românii n-au fost mai tare pe cont propriu decât acum”

(Last Updated On: July 9, 2020)

Autoritățile au anunțat 614 cazuri de infectări, număr record până acum. În cât timp se va ajunge la 1,000 de cazuri pe zi?

Ramona Strugariu: „614 noi infectări astăzi. Pregătiți-vă să depăşim mia pe zi. Între timp, guvernul Orban contemplează şi preşedintele îşi arată îngrijorarea.
#statiacasa Chiar e pentru viața voastră. Cred că niciodată românii n-au fost mai tare pe cont propriu decât acum”.

Ramona Strugariu: „614 noi infectări astăzi. Pregătiți-vă să depăşim mia pe zi.  Cred că niciodată românii n-au fost mai tare pe cont propriu decât acum” 1

Radu Burnete: „Partidele din România dau în aceste zile un test de maturitate și sunt pe cale să-l pice exemplar și societatea și economia să primească o lovitură în plex care încă poate fi evitată. Este limpede că dacă continuă creșterea numărului de infectări vom ajunge, mai devreme sau mai târziu, la noi restricții și la un număr negestionabil de cazuri grave și de decese. Va fi un al doilea șoc care va face economia țăndări. De numărul de morți nici nu vreau să amintesc.

Partidele au ocazia să vorbească răspicat și la unison cu societatea: este nevoie de mască, spălat pe mâini și distanțare socială acesta fiind costul cel mai mic posibil. Putem să ieșim, putem să trăim, dar avem nevoie de acest minimum de grijă. Dacă partidele nu acționează acum și continuă să jaloneze pe lângă subiect situația va scăpa de sub control, vor fi necesare noi restricții și toată lumea va avea de pierdut. Fiecare trebuie să vorbească cu electoratul său și să nu mai alimenteze comportamentul neglijent.

Fiecare companie trebuie să le explice angajaților că dacă fentează regulile, se fentează singuri. Durerea de a purta masca cum trebuie și de a te spăla des pe mâini este infinit mai mică decât cea care va urma unei recesiuni care pune economia pe butuci. O să vrem atunci să purtăm măști, dar va fi prea târziu.

România nu își permite o nouă stare de urgență. Prima a fost justificată pentru că a dat timp sistemului sanitar să se pregătească. Ne-a costat câteva procente de PIB. Nu mai avem altele de cheltuit aiurea. Mulți dintre cei care se bucură acum că pot da o petrecere pe plajă, că pot încălca unele reguli, vor sta încolonați să primească ajutor de șomaj dacă economia intră în colaps datorită unor noi măsuri de restricție care nu pot fi evitate.

Este responsabilitatea partidelor, la putere sau în opoziție, să facă tot ce stă în puterea lor să convingă societatea că plătim acum un preț relativ mic fiindcă vrem să evităm unul prohibitiv în viitor. Trebuie cumva să-și aducă aminte că obiectivul lor fundamental este buna guvernare și binele comun, nu victoria electorală. Binele societății nu poate fi sacrificat pentru câștigarea alegerilor”.

Potrivit Digi 24, până astăzi, 9 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate, dintre care 20.969 de pacienți vindecați și 1.605 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.