Raed Arafat: „Nu va exista o nouă etapă de relaxare”. Le Monde: În România, a te proteja de COVID-19 este ”neconstituțional”

(Last Updated On: July 9, 2020)

În România sunt așteptate noi și noi îmbolnăviri după ce politicienii de la CCR au considerat că această perioadă nu este o urgență medicală și că mai importante sunt drepturile celor infectați decât drepturile celor sănătoși. 30.000 de persoane aflate în izolare sunt libere. Cotidianul francez Le Monde anunță că În România, a te proteja de COVID-19 este ”neconstituțional” iar Raed Arafat spune că nici nu se mai pune vorba de măsuri de relaxare. asta înseamnă că nu se mai redeschid restaurantele?

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că în România nu va exista o nouă etapă de relaxare, la 15 iulie, după ce numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut cu peste 30%, în ultimele 14 zile.

Raed Arafat: „Nu va exista o nouă etapă de relaxare”. Le Monde: În România, a te proteja de COVID-19 este ”neconstituțional” 1

„Pana acum, ceea ce este cert este ca trendul este crescator. Nu este descrescator, nici nu este stabil. Este un trend crescator. Toate datele arata acest lucru. In ultimele 14 zile am crescut, daca nu gresesc, cu vreo 30 si ceva la suta. Acesta este un semnal. Singura modalitate de a gestiona fara masuri restrictive, pe care stiu ca nu le vrea nimeni, este ca populatia sa fie cat mai cooperanta si sa respecte regulile care au fost recomandate si sa nu mai asculte toate prostiile care se vehiculeaza pe retelele de socializare”, a spus Raed Arafat potrivit Observator Tv.

Simptome? Testat pozitiv pentru Covid-19? Spitalizat? Nicio problemă în România, unde Curtea Constituțională (CCR) garantează libertatea de mișcare a tuturor bolnavilor infectați, scrie Le Monde, potrivit Hotnews. O decizie a înaltei instanțe, publicată pe 2 iulie, consideră carantina instituită de guvern „o privare reală de libertate” și „o restricție a drepturilor fundamentale”. Cu alte cuvinte, toate măsurile luate de guvern pentru a conține pandemia sunt considerate neconstituționale, trage concluzia autorul articolului din Le Monde.

Românii spitalizați ca urmare a contaminării cu Covid-19 pot pleca acum la cerere. Peste 600 de pacienți – din cei 7.810 spitalizați – s-au întors acasă. Autoritățile nu mai au niciun mijloc legal pentru a-i împiedica să intre în contact cu alte persoane.

“Nu-i putem opri să plece!” spune Beatrice Mahler, directorul spitalului Marius-Nasta din București. Noi medicii încercăm să le explicăm riscurile. Dar băiatul de 24 de ani care tocmai a plecat ne-a asigurat că nu va intra în contact cu alte persoane și și-a sunat părinții care au venit să-l ia… ”

Ludovic Orban, premierul liberal, este supărat. Decizia CCR îi paralizează guvernul și îl privează de toate mijloacele de gestionare a pandemiei. “Nu este prima dată când instanța constituțională a încercat să ne împiedice să avem grijă de sănătatea și viața cetățenilor noștri”, a spus el. Instanța a anulat toate amenzile date persoanelor care nu au respectat starea de urgență. Nu pot recomanda decât ca românii să respecte hotărârile guvernului pentru a se proteja. Să nu țină cont de hotărârile Curții Constituționale și fiți responsabili până când Parlamentul va da o nouă lege.”

Apelul disperat al premierului nu i-a convins pe cei 600 de infectați să rămână în spital. Ei s-au întors la familiile lor și se plimbă liber, în timp ce numărul de infecții urcă puternic. “Timp de câteva luni, am avut o medie de 125 de persoane infectate pe zi”, a declarat ministrul sănătății, Nelu Tătaru, marți, 7 iulie. Acum există aproximativ 450 de cazuri noi pe zi. Decizia instanței ne-a înlăturat capacitatea de a acționa și ne îngreunează misiunea. Avem identitățile pacienților care au părăsit spitalele, dar nu putem face nimic. Este timpul să uităm de politică. Aici nu e în joc un mandat politic, ci sănătatea populației în următorii zece ani.”