Cum a reușit Aradul să ajungă primul județ din România liber de coronavirus. Șeful DSP: Ne-am asumat o ilegalitate de la început

(Last Updated On: July 3, 2020)

Aradul a devenit primul județ liber de coronavirus în timp ce alte județe au spitalele pline de persoane infectate.

Directorul DSP Arad, Horea Timiș, a vorbit la Digi24 despre măsurile care au dus la acest rezultat.

Cum a reușit Aradul să ajungă primul județ din România liber de coronavirus. Șeful DSP: Ne-am asumat o ilegalitate de la început 1

Horea Timiș: „Încălcarea legislației a fost una dintre principalele lucruri care ne- au adus aici. Ne-am dat seama că legislația nu e creată pentru cazuri particulare, ci pentru generale.

INSP a anunțat acum câteva săptămâni că trebuie să testăm toți beneficiarii din centrele rezidențiale și sociale. Noi am făcut asta de două luni, fără să avem o bază legislativă, asumându-ne. Iar dacă am fi făcut acest lucru, adică chiar dacă am făcut acum câteva luni, e o ilegalitate. Așa am reușit să eradicăm focarele în urmă cu 2 luni.

În această muncă de echipă, primul lucru a fost să identificăm focarele și în căminele de bătrâni am internat tot ce am găsit, a doua măsură a fost transportul din vamă, îi care s-a redirecționat pe anumite culoare să ocolească comunitatea și acest lucru iar a avut un impact pozitiv, al treilea aspect a fost educarea, în principal, a personalului medical”.

De la începutul pandemiei, în judeţul Arad au fost confirmate 706 cazuri de COVID-19, iar 79 bolnavi au decedat. Cel mai tânăr pacient confirmat a avut cinci săptămâni, iar cel mai vârstnic, 97 de ani.

În judeţ au fost efectuate peste 16.000 de teste pentru noul coronavirus, iar 1074 de cadre medicale au fost implicate în combaterea bolii.