E bine? Ludovic Orban: „CCR a decis că un om infectat cu coronavirus poate circula pe stradă. Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizia CCR”

(Last Updated On: July 4, 2020)

Prim-ministrul, Ludovic Orban, a solicitat românilor să nu respecte decizia CCR privind carantina și izolarea, acțiunile preventive care au fost considerate neconstituționale.

„Prima consecință e că pacienții pot fi externați și nu pot fi opriți. A doua e că nu mai putem aplica măsura carantinării la domiciliu. CCR a decis că un om cu COVID poate circula pe stradă.

E bine? Ludovic Orban: „CCR a decis că un om infectat cu coronavirus poate circula pe stradă. Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizia CCR” 1

Astfel de măsuri sunt adoptate la nivel european. Măsurile existau în OUG 11. Cum nu existau?

Păi noi avem o lege: legea 55 care prevede starea de alertă.

Curtea nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre. Imediat ce am văzut decizia am structurat o lege.

Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizia CCR. Să țină cont de regulile firești!”, a declarat Ludovic Orban, citat de stiripesurse.ro.

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.

Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital. În acest moment, în România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital.