Medicul Virgil Musta avertizează: „Ne-am întors de unde am plecat. Riscăm din nou carantina“

(Last Updated On: July 7, 2020)

Dr. Virgil Musta, medic primar de boli infecţioase, şef de secţie şi coordonator COVID la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, avertizează că am putea să ne reîntoarcem la carantină, dacă nu vom respecta regulile anti-COVID-19.

Întrebat dacă riscăm din nou carantina, medicul a răspuns: „Da. Nu ştiu care vor fi măsurile luate de responsabilii guvernamentali, dar există şi riscul acesta. Riscul cel mai mare, în schimb, este viaţa omului. Pentru că numărul de decese este direct proporţional cu numărul de cazuri, peste tot în lume.

Medicul Virgil Musta avertizează: „Ne-am întors de unde am plecat. Riscăm din nou carantina“ 1

Deci, când sunt foarte multe cazuri, o proporţie de 5% decedează. Valul al doilea este, aşa, mai degrabă o împărţire teoretică. În sensul că, apare un prim val, apoi apare o perioadă de acalmie şi după aceea, din nou, al doilea val. Acum, perioada de acalmie a fost la noi o perioadă foarte scurtă şi au fost zone în care acalmia a fost reală, cum a fost, de exemplu, în Timiş.

Noi nu am mai avut timp de patru săptămâni decât câteva cazuri şi eram pe o pantă descendentă, Aradul la fel şi cred că întreaga parte de vest a ţării. Dar au fost zone – cum este Bucureştiul care permanent a fost plin.

Braşovul – dacă iniţial nu au avut multe cazuri – au început să aibă foarte multe, Suceava – a fost permanent pe locul I ca număr de cazuri şi este şi acum”, a spus medicul, într-un interviu pentru Adevarul.

„Lumea nu respectă regulile de distanţare fizică, de purtare a măştii şi de igienă a tegumentelor. Sunt foarte mulţi care consideră că nu există virus, sunt foarte mulţi care consideră că n-are rost să mai respecte nicio regulă, pentru că tot nu se îmbolnăvesc sau cred că dacă ei nu au cunoştinţe care s-au îmbolnăvit, înseamnă că boala nu există.

Si sunt persoane care, din păcate, incită la nerespectarea regulilor. Toate acestea au făcut ca transmiterea comunitară să crească şi să crească şi numărul persoanelor contaminate”, a mai spus acesta.