Medicul Octavian P Jurma: „Azi e una din cele mai deprimante zile de la începutul epidemiei pentru mine”. Plajele sunt pline, oamenii nu țin cont nici de caniculă, nici de coronavirus. În trenuri, călătorii ignoră regulile de protecție

(Last Updated On: July 5, 2020)

Medicii nu au reușit niciodată să se impună public cu vreo temă. Pot avertiza zilnica asupra pericolelor coronavirusului, fără efect la majoritatea cetățenilor. Singurii care-i pot influența pe cetățeni sunt politicienii. Dar Iohannis este dispărut de la prima relaxare, Ludovic Orban și PNL nu respectă regulile pe care le cer românilor, PSD umblă numai după conspirații uitând că acestea se impun greu în opinia publică neutră, politicienii de la CCR care se autodenumesc cu mândrie judecători paralizează țara prin decizii care putea fi ușor amânate.

Medicii din spitale sunt terminați psihic în timp ce românii se bucură la plajă de soare, de un COVID la risc. Cu și fără distanțare, turiștii se bucură de vremea frumoasă de la mare, din acest weekend. De câteva zile nu au fost nori pe litoral, anunță Digi 24.

Medicul Octavian P Jurma: „Azi e una din cele mai deprimante zile de la începutul epidemiei pentru mine”. Plajele sunt pline, oamenii nu țin cont nici de caniculă, nici de coronavirus. În trenuri, călătorii ignoră regulile de protecție 1
(Foto Agerpres)

Medicul Octavian P Jurma: „Azi e una din cele mai deprimante zile de la inceputul epidemiei pentru mine.

Am tot scanat si stirile si datele dupa niscai semne bune si inca exista in zona de vest si de nord, dar tabloul general ramane unul de retragere dezordonata in fata unui inamic pe care l-am fi putut invinge relativ usor daca “liderii” politici nu abandonau razboiul cu epidemia pentru a reveni la “normalitatea” lor de razboi pentru ciolanul national.

Desi in luna aprilie am avut varful de 523 de cazuri noi din 11 aprilie si inca un varf de 491 de cazuri noi in 16 aprilie, media mobila la 5 zile nu a depasit niciodata 400 de cazuri pe zi si a avut un maxim de 387 de cazuri noi pe zi.

Azi avem 416 cazuri noi si o medie de 400 de cazuri noi in ultimele 5 zile. Am depasit asadar plafonul maxim care a fost atins in aprilie si suntem deci oficial deasupra nivelului mediu maxim de cazuri noi pe zi al varful epidemic din aprilie.

Saptamana viitoare vom avea cel mai probabil si varfuri de peste 500 de cazuri noi pe zi, depinde cum se mai imprastie raportarile peste saptatamana.

Parbusirea frontului nu este insa simetrica si cresterea dupa 15 mai provine disproportionat din judetele din focarul central-sud-estic si o parte din judetele din focarul nordic (vezi harta).

Aveti in imaginea de mai jos cresterea procentuala fata de numarul total de cazuri pe care fiecare judet il inregistra la 15 mai can a inceput relaxarea.

E un top al bunei purtari dupa relaxare daca vreti. Judetele din vest se regasesc aici cu Arad in frunte care a crescut doar cu 2% in aceasta perioada peste 1 luna si jumatate.

Asa cum era de asteptat toate judetele cu steluta au o crestere modesta (sub 50%). La capatul opus gasim judete ca Braila cu o crestere de 11 ori (1100%) fata de 15 mai, Buzau (549%), Prahova (592%) sau Arges (390%). Prin comparatie dezastrul din Brasov si cresterea sa de 175% par modeste.

Mult mai grav decat aceasta crestere fulminanta este faptul ca are loc pe fondul unei dezertari generale a politicului in fata epidemiei (nu e vina CCR de data asta, e a relei credinte si incompetentei politice).

Am ramas aproape fara capacitate de lupta impotriva epidemiei. E mai complicat de inteles pentru multi, dar spitalele si medicii se lupta cu boala nu cu epidemia. Lupta cu epidemia e responsabilitatea noastra nu a medicilor.

Ca urmare a acestor lupte pentru functii si putere, azi au disparut din raportul zilnic privind COVID -19 al Grupului de Comunicare Strategica si urmatorii indicatori pe care ii urmaream din aprilie:

– numarul de persoane in carantina instituționalizata
– numarul de persoane in izolare la domiciliu
– numarul de persoane care nu au respectat masura izolarii la domiciliu si au fost introduse in carantina obligatorie pe banii lor

Ca sa va dati seama despre ce vorbm, ieri in izolare erau 58,991, in carantina 741 si in carantina obligatorie 38 de persoane. La acestia se adauga numarul tot mai crescut de pacienti simpotmatici care pur si simplu sunt liberi sa plece si sa infecteze pe altii, iar unii o vor face deliberat de ciuda ca sunt bolnavi.

Ma simt cum probabil se simteau bunicii mei cand au aflat ca am cedat Basarabia fara lupta Rusiei comuniste sau cand citeau ca s-a prabusit frontul.

Reactia polticienilor? “Blame game”! E un joc politic penibil si patetic in care “liderii” de partid si de opinie apar in public doar pentru a da vina pe altii si ofera doar solutii salvatoare miraculoase pe care nu le pot pune in practica din cauza “celorlalti”. Ideea e ca daca i-am scapa noi de “ceilalti” prin vot, “ei” vor infaptui miracolul a doua zi.

E acelasi discurs pe care il auzim din 1989 incoace. Daca am scapa de comunisti sau de neo-comunisti sau de taranisti sau de pesedisti sau de sorosisti ne-ar fi bine. De parca te poti construi pe tine doar distrugand pe altii…”

Antena 3 anunță astăzi că un călător a reclamat modul în care românii aleg să ignore măsurile de protecție impuse de autorități într-un tren de pe ruta Bucureşti – Drobeta Turnu Severin.

Medicul Octavian P Jurma: „Azi e una din cele mai deprimante zile de la începutul epidemiei pentru mine”. Plajele sunt pline, oamenii nu țin cont nici de caniculă, nici de coronavirus. În trenuri, călătorii ignoră regulile de protecție 2

Trenul este foarte aglomerat, oamenii stau şi în picioare, unii lângî alţii şi cei mai mulţi fie nu poartă deloc mască, fie o ţin sub bărbie.