Medicul Codrin D. Tocuț: „Vreți să știți de ce s-ar putea să fie românii iar închiși în case? Hai să vă zic o poveste. Nu mai fusesem acasă de la Crăciun. Trecusem cu greu prin valul de corona când secția ni s-a umplut, între timp reușind să o golim. În Germania …”

(Last Updated On: July 5, 2020)

Medicul anestezist Codrin D. Tocuț, stabilit în Germania, explică diferența dintre români și germani în ceea ce privește comportamentul în timpul pandemiei de coronavirus.

Codrin D. Tocuț: „Vreți să știți de ce s-ar putea să fie românii iar închiși în case?
Hai să vă zic o poveste. Nu mai fusesem acasă de la Crăciun. Trecusem cu greu prin valul de corona când secția ni s-a umplut, între timp reușind să o golim. În Germania restaurantele era deja deschise de o lună, iar viața își reluase cursul normal cât de cât (cu mască).
Medicul Codrin D. Tocuț: „Vreți să știți de ce s-ar putea să fie românii iar închiși în case? Hai să vă zic o poveste. Nu mai fusesem acasă de la Crăciun. Trecusem cu greu prin valul de corona când secția ni s-a umplut, între timp reușind să o golim. În Germania ...” 1

În 20 iunie zbor în România. Într-o seară ies cu prietenul meu cel mai bun la o terasă și încep să beau ca regretatul Nichita Stănescu în vremurile mai austere, adică vreo 4 beri.

În cele trei ore cât am stat, m-am dus probabil de vreo 6 ori la baie pentru că am niște rinichi harnici și o vezică nu prea extensibilă. Eram singurul cu mască. Nu i-am numărat, dar cel puțin 100 de oameni intraseră în baia aia.

La un moment dat intră o tipă cu mască. Ne întâlnim la chiuvetă, stă la un metru jumătate de mine și așteaptă în timp ce o altă domnișoară se bagă în fața ei și își aruncă mâinile alături de ale mele sub jetul de apă.

– Iartă-mă, ești singura persoană pe care o văd înăuntru cu mască în afară de mine, pot să te întreb de ce? Sunt tare tare curios.
-Ah, păi eu stau în München și acolo așa e normal.

Shut Down. Exact așa și este. Aici nu te lasă să intri niciunde fără mască, iar dacă cumva te infiltrezi, îți bat ceilalți obrazul. Toți suntem în același rahat, așa că toți o purtăm pe aici.

De aia numerele pe care le vezi. În România este o pandemie de lipsă de educație, de lipsă de curaj și spirit civic. Tăcem și ne vedem de treabă.

E responsabilitatea noastră să ne educăm și să-i educăm și pe ceilalalți. E responsabilitatea noastră ca toți să purtăm masca. E responsabilitatea noastră să ne protejăm unul pe celălalt”.

Potrivit Digi 24, în România au fost confirmate, până acum, 28.582 de infecții cu coronavirus.  În total, în România au murit 1.731 de persoane infectate cu coronavirus. Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie.