Medicii din linia întâi coronavirus, cu demisiile pe masă:„Intri dimineaţă în spital şi mai ieşi a doua zi la prânz“

(Last Updated On: July 8, 2020)

Medicii aflaţi în prima linie ameninţă cu demisiile invocând epuizarea fizică şi lipsa unor protocoale sigure care să-i protejeze în faţa noului virus.

Creşterea alarmantă a numărului de cazuri de COVID în Prahova a creat panică şi în rândul medicilor de la secţia ATI a Spitalului Judeţean Ploieşti.

Medicii din linia întâi coronavirus, cu demisiile pe masă:„Intri dimineaţă în spital şi mai ieşi a doua zi la prânz“ 1

Potrivit unor surse, citate de Adevarul, patru din cei opt medici care lucrează în prima linie şi-au scris demisiile în cursul zilei de marţi, 7 iulie. ATI-iştii sunt nemulţumiţi că sunt obligaţi să asigure în paralel asistenţă medicală şi pacienţilor infectaţi cu coronavirus, dar şi bolnavilor non-COVID, iar volumul de muncă este extrem de mare.

„Nemulţumirile lor ţin de epuizarea fizică şi de faptul că trebuie să intre şi în secţiile de COVID şi în cele non-COVID. Este destul de complicat, pentru că într-un fel intri echipat la un bolnav COVID şi altfel într-o secţie unde sunt internaţi bolnavii care nu au această afecţiune. Totuşi, din câte ştiu eu, demisiile medicilor din ATI nu s-au concretizat până în acest moment, au rămas doar la faza de protest“, a precizat Sebastian Toma, directorul medical al SJU Ploieşti.

În urma presiunilor, medicii ploieşteni au primit ajutor din ţară. Patru ATI-işti din Timişoara, Deta şi Sibiu au fost detaşaţi la Ploieşti.

„Am primit sprijin, este adevărat, dar colegii noştri din ţară vor rămâne la noi doar două săptămâni, ceea ce este foarte puţin“, a precizat medicul Violeta Tănase.

Lipsa personalului specializat ATI a dus la o situaţie fără precedent. Medicii de la Ploieşti fac şase gărzi pe lună, o gardă însemnând 24 de ore de stat în spital la care se adaugă încă opt ore din programul normal.

„Se intră dimineaţă la serviciu şi mai pleci acasă a doua zi după-amiază“, a explicat Violeta Tănase.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Spitalul Judeţean Ploieşti este un focar de COVID-19. Secţia de Boli Interne a fost închisă după ce un medic, chiar şeful de secţiei, două asistente, trei infirmiere şi mai mulţi pacienţi internaţi aici au fost depistaţi pozitiv la începutul acestei săptămâni. Medicul este simptomatic şi a fost transportat de urgenţă la un spital din Bucureşti.