Medic infectat cu coronavirus: „Recunosc, am crezut că este o simplă gripă. Respiram ca un sălbatic. Aveam două surse de oxigen şi stăteam aşa toată ziua. Lupta cu virusul are două etape:”

(Last Updated On: July 29, 2020)

Și el a crezut că infectarea cu coronavirus este o simplă răceală. Este vorba despre medicul sucevean Mihai Ardeleanu, fondatorul secției de Nefrologie a Spitalului Județean Suceava.

La începutul crizei coronavirusului, medicul nu obișnuia să poarte mănuși și mască. Păstra însă o distanță de 2,5 metri față de pacienți și își dezinfecta mâinile. După primele cazuri de îmbolnăvire în țară, la Suceava s-au adoptat măsuri primitive de protecție: medicul primea o mască de protecție la trei zile, pe care o înlocuia când se deteriora.

Medic infectat cu coronavirus: „Recunosc, am crezut că este o simplă gripă. Respiram ca un sălbatic. Aveam două surse de oxigen şi stăteam aşa toată ziua. Lupta cu virusul are două etape:” 1

„Mă simţeam tot mai slăbit şi mai febril şi aveam o gândire greoaie, înceată. Soţia mea începuse să facă febră. Luam paracetamol şi vitamina C. Când am mers la raportul de gardă vineri, 20 martie, un coleg mi-a spus să merg să fac testul. Colegul a fost insistent şi imperativ. (…) Eu aveam o stare de scufundare, cu mintea de acum îmi dau seama că nu gândeam foarte logic şi corect. Aveam în casă pulsoximetru şi am măsurat saturaţia era 84–85 când normal este spre 100”, a declarat Mihai Ardeleanu.

Testul la COVID-19 a ieșit pozitiv pentru medic, ca și pentru soția lui, profesorul universitar dr. Sanda Maria Ardeleanu, potrivit .gandul.ro.

După două zile de la internare, starea medicului s-a agravat și saturația era din ce în ce mai mică, ajungând la 76.

„Respiram ca un sălbatic. Aveam două surse de oxigen şi stăteam aşa toată ziua. După cinci zile, au continuat să-mi administreze un tratament pe care îl începusem la Suceava.

Lupta cu virusul are două etape: întâi este furtuna virală când virusul îţi invadează organismul şi dacă organismul este sănătos urmează ceea ce se numeşte furtuna de citokine.

În momentul în care organismul tău începe să riposteze secretă anticorpi şi anticorpii luptă cu virusul. Boală poate să te omoare în două momente: în momentul furtunii virale când poate să-ţi copleşească complet sistemul imunitar şi în momentul furtunii de citokine când vin anticorpii tăi care n-au mamă şi n-au tată şi omoară tot şi pot să te omoare chiar pe tine.

Datorită furtunii de citokine eu m-am negativat în ATI. Eu încă respiram ca naiba, aveam saturaţia mică, dar anticorpii mei porniseră la atac şi asta mă făcea să mă simt rău. Şi la Suceava şi la Iaşi am primit tratament împotriva furtunii de citokine. Două flacoane am primit la Suceava şi două la Iaşi. Paradoxul este că m-am negativat în reanimare. Plămânul nu era bun, febră nu mai aveam”, a mai spus Ardeleanu.

În cele din urmă, medicul Ardeleanu și soția s-au pus pe picioare, dar au avut un șoc când au văzut armata pe străzi la Suceava, în starea de urgență. Cei doi au stat în carantină timp de 14 zile.