Externaţi, dar nevindecaţi. Ce se întâmplă cu cele 1.000 de persoane infectate cu COVID-19 care ies din spital, deşi au încă teste pozitive? Îi vom găsi în magazine, pe stradă, în piețe?

(Last Updated On: July 5, 2020)

CCR a decis că românii nu pot sta în izolare sau carantină forțat pe baza unui ordin de ministru, trebuie să stea în baza unei legi. Cum era ca CCR să se pronunțe după trecerea pandemiei? Ei vor fi primii responsabili pentru dramele care vor urm în unele familii. Trebuiau să amâne decizia, așa cum au amânat cu lunile alte decizii.

În urmă cu 11 zile, ministerul condus de Nelu Tătaru a modificat criteriile de externare pentru pacienţii cu COVID-19, astfel încât aceştia pot să fie externaţi din spital şi dacă sunt încă pozitivi la testele de control. Un pacient asimptomatic poate părăsi spitalul şi după 10 zile, deşi are încă virusul şi-l poate da mai departe. Iar după cele 10 zile, statul nu le mai face niciun test de COVID-19 acestor pacienţi, anunță Libertatea. 

Externaţi, dar nevindecaţi. Ce se întâmplă cu cele 1.000 de persoane infectate cu COVID-19 care ies din spital, deşi au încă teste pozitive? Îi vom găsi în magazine, pe stradă, în piețe? 1

Bolnavii sunt externaţi din spital, pentru că nu mai au simptome sau au o formă a bolii suficient de uşoară, iar apoi sunt rugaţi să se autoizoleze la domiciliu încă patru zile.

Medicii spun că, odată lăsaţi liberi, nimeni nu mai ştie de soarta lor şi pot fi un pericol real pentru alţi oameni.

Simin Florescu, director medical Spitalul Victor Babeș, citat de Observator TV: „Ei doresc sa plece acasa pur si simplu pentru ca nu vor sa stea in spital. Sunt pacienți pozitivi unii dintre ei, cu simptomatologie moderata sau medie, altii asimptomatici.

Sunt foarte mulți pacienți care după 5-6 zile încep să dezvolte simptomatologie respiratorie. Că a început să tușească puțin, că parcă l-a durut în gât, că parcă l-a durut spatele, că a făcut puțină febră și mulți dintre ei isi minimizeaza propriile simptome de groaza de a ajunge in spital”.

În acest moment peste 1.000 de pacienţi, care nu sunt nici internaţi, nici vindecaţi. Sunt cei 1.007 de “asimptomatici externaţi după 10 zile de la depistare”, aşa cum apar aceştia în centralizările Ministerului Sănătăţii.

Despre ei nu putem şti exact cât va dura vindecarea, nici cât de sigur este că nu mai transmit virusul, nici cum se va îngriji fiecare dintre ei de propria situaţie de-acasă, din familie. Statusul lor scapă printre crăpăturile sistemului de monitorizare epidemiologică, în zile în care autorităţi precum Centrul european pentru prevenţia şi controlul bolilor ne avertizează că de acest sistem de supraveghere epidemiologică depinde şi succesul în lupta cu pandemia de coronavirus.

Șerban Bubenek, Societatea Română de ATI: „În clipa de față nu avem un deficit major Problema e repartizarea lor geografică. Sunt județe și orașe în care paturile de terapie s-au umplut toate și județe și orașe în care reanimările nu sunt umplute. Personalul e deficitar în majoritatea secțiilor de terapie intensivă”.