DOCUMENT. Au fost adoptate noi restricții de la 1 august! Masca de protecție va fi obligatorie și în spațiile deschise

(Last Updated On: July 29, 2020)

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de marți seară Hotărârea numărul 37 prin care se vor institui noi restricții începând cu 1 august.  Masca de protecție va fi obligatorie și în spațiile deschise, în anumite intervale orare, care vor fi stabilite de autoritățile județene, iar localurile cu terasă vor fi deschise doar până la ora 23.00.

Mai exact, “vor fi interzise comercializarea şi consumul produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate între orele 23.00 şi 06.00”. Sălile de jocuri de noroc vor fi și ele închise în același interval, anunță Hotnews. 

DOCUMENT. Au fost adoptate noi restricții de la 1 august! Masca de protecție va fi obligatorie și în spațiile deschise 1

Comitetul a făcut prin această hotărâre, în baza analizei specialiștilor, următoarele propuneri:

  • Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

 

  • Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

 

  • Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

 

  • Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23.00-06.00.

 

  • În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

 

  • Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.

 

  • Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Propunerile transmise prin Hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului.

Tudor Pop: „Scriam ieri despre măsurile imediate, urgente, pe care ar trebui să le ia guvernarea PNL pentru a frâna creșterea abruptă a cazurilor de Covid19.
Una dintre aceste măsuri este evident purtatul măștii de protecție și în aer liber, mai ales în zonele publice aglomerate – piețe, plaje, faleze, promenade, dar și pe străzi în județele recent afectate de creșterea cazurilor de Covid19, precum județul Argeș. Este bună decizia care se prefigurează și care a fost anunțată azi de premierul Orban, care mai spune că, în mai multe cazuri, deciziile vor rămâne la latitudinea autorităților locale.

E un pas înainte și încă unul care trebuia făcut de la primele semne. Mai rămâne problema respectării acestor reguli, iar aici letargia și lipsa de reacție a autorităților locale și centrale a fost destul de evidentă în ultimele săptămâni. O lehamite care a contribuit și ea major la cifrele de azi.

Cred însă că nevoia de fermitate în respectarea regulilor nu va putea fi acoperită doar prin amenzi mari, ci mai degrabă printr-un plan flexibil de acțiune care ar presupune pe lângă pregătirea și instruirea forțelor de ordine, soluții personalizate în funcție de situație. Scenariile de interacțiune cu cei care încearcă să fenteze regulile, cu excepția cazurilor flagrante, ar trebui mai degrabă să încurajeze respectarea regulilor, conștientizarea pericolului, consecințele negative, etc.

Știu, suna science fiction pentru administrația din România, o să ziceți că nu suntem Germania, dar nici nu ne oprește nimeni să încercăm să fim ceva pe aproape”.

Lipsa măștii de protecție, în spații închise, într-o regiune din Italia, se pedepsește cu amendă de 1.000 de euro, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Amenda de 1.000 de euro pentru absența măștii de protecție, în spații închise, se poate da în regiunea Campania din Italia, anunță Antena 1.

Sancțiunea de 1.000 de euro poate fi dată după ce președintele regiunii a înăsprit regulile, deoarece locuitorii nu respectă regulile de prevenție.

Comunitatea din Madrid anunță, o săptămână mai târziu decât celelalte regiuni, că măștile vor fi obligatorii pentru toți cetățenii atât în ​​aer liber, cât și în spații închise, începând de joi, anunță ziarulromanesc.es.

Comunitatea Madrid numără deja 11 focare, 128 de pacienți spitalizați și 27 în terapie intensivă (UCI).

Institutul de supraveghere sanitară Robert Koch (RKI) din Germania recomandă oamenilor să poarte mască şi în exterior, dacă distanţarea fizică este imposibil de respectat, după o înmulţire a noilor infectări considerată îngrijorătoare de către autorităţi, relatează AFP, citată de Digi 24.

Avem reguli, cum ar fi păstrarea unei distanţe de cel puţin 1,5 metri. Dar dacă nu este posibil să se păstreze această distanţă, recomandăm întotdeauna să se poarte mască, indiferent dacă este vorba de interior sau de exterior, a explicat într-o conferinţă de presă Lothar Wieler, preşedintele acestui institut sanitar de referinţă.