Dana Hering: „Când am auzit ca in România sunt internați pacienții depistați pozitivi la coronavirus, dar asimptomatici, nu mi-am imaginat ca vorbim de mii de oameni si sute de secții blocate luni de zile. Transmisia a devenit comunitara, ceea ce înseamnă ca probabil, pana acum, ati avut contact cu multi asimptomatici si daca …”

(Last Updated On: July 6, 2020)

Raed Arafat se pare că a greșit enorm cu internarea asimptomaticilor. În loc să-i lase în izolare acasă, a umplut cu ei spitalele în loc să se concentreze pe cazurile grave de COVID dar și pe cele non-COVID. Sunt mii de alți bolnavi care nu au nici acum parte de tratament corespunzător. Pur și simplu este nu ai cum să internezi în spitale mii și mii de oameni asimptomatici. Este ilogic. Cei care nu au unde să stea izolați acasă trebuie duși, la cerere, în centre speciale, dar nu în spitale.

Dana Hering: „Când am auzit ca in România sunt internați pacienții depistați pozitivi la coronavirus, dar asimptomatici, nu mi-am imaginat ca vorbim de mii de oameni si sute de secții blocate luni de zile.

Dana Hering: „Când am auzit ca in România sunt internați pacienții depistați pozitivi la coronavirus, dar asimptomatici, nu mi-am imaginat ca vorbim de mii de oameni si sute de secții blocate luni de zile. Transmisia a devenit comunitara, ceea ce înseamnă ca probabil, pana acum, ati avut contact cu multi asimptomatici si daca ...” 1

In toate tarile europene afectate de pandemie, traseul pacientului depistat pozitiv a fost test-izolare la domiciliu-monitorizare prin medicul de familie sau serviciile de sanatate la care este arondat. In general, pacientii primesc informatii despre simptomatologie, ce inseamna agravarea simptomelor sau care sunt semnele care sa ii determine sa apeleze serviciul de urgenta sau mersul la spital. Intre timp s-au facut progrese, se cunosc date despre virus, contaminare, tratament iar asta se vede in scaderea numarului de cazuri grave si de decese, desi raspandirea bolii se continua.

Este pur si simplu de neinteles o asemenea masura, in conditiile in care ai un sistem de sanatate fragil. Intreaga ratiune a lock downului a fost de a aplatiza curba imbolnavirilor pentru nu aglomera spitalele si serviciile de sanatate, care nu au mai facut fata afluxului mare de pacienti in stare in stare grava si care a provocat nu numai victime COVID dar si victime colaterale prin faptul ca pacienti care aveau alte patologii nu au mai avut parte de ingrijii medicale.

Mii de pacienti fara simptome sau cu simptome usoare internati obligatoriu in spital inseamna un management al resurselor umane complet defectuos, tinand cont de faptul ca acesti pacienti sunt pur si simplu paziti de personalul medical a carui treaba ar fi sa ingrijeasca bolnavi. In acelasi timp ni se spune ca nu exista personal suficient care sa trateze pacienti in stare grava, desi au trecut luni de zile in care personalul medical putea sa fie pregatit sa intre in sectiile ATI. Abunda titlurile senzationale care titreaza faptul ca “a mai ramas un singur pat disponibil la ATI” intr-un spital in care sunt ocupate cinci paturi din sase si in conditiile in care autoritatile au avut luni de zile la dispozitie sa pregateasca o strategie de relaxare care sa nu ridice numarul de victime.
Nu mai vorbim despre imensa risipa de materiale, in conditiile in care personalul medical de pe sectiile care pazesc oameni sanatosi (fiindca asta sunt asimptomaticii) este obligati sa poarte tinuta completa anti COVID pe sute de sectii blocate de pacienti pozitivi, fara simptome sau cu simptome usoare, internati obligatoriu timp de doua saptamani.

Dintre toate masurile luate de guvern, aceasta este cea mai aberanta. In media, la TV si in presa s-a discutat mereu doar despre extreme, asimptomatici sau pacienti ajunsi pe ventilator, dar s-a pierdut din vedere instruirea si atitudinea onesta vizavi de 90% dintre pacientii care fac forme usoare sau medii, care se vindeca. Fara a minimaliza pericolul contaminarii si al evolutiei bolii, au lipsit complet discutiile despre simptome frecvente sau despre cum sa se descurce acesti pacienti la domiciliu.

Pacientii infectati cu COVID au fost transformati, nepermis, in infractori si declarati pericol public in loc sa se depuna eforturi in instruirea onesta asupra masurilor pe care trebuie sa le ia fiecare pentru a depasi cu bine perioada de boala si despre metode eficiente de a-i proteja pe cei din jur. S-a mers si mai departe, acuzandu-i ca boala lor ar putea insemna moartea altora, punand nu numai o presiune inutila dar si o culpabilizare pe umerii celor ce au avut nesansa sa se imbolnaveasca.

Nu, n-o sa va infecteze pe strada pacienti asimptomatici, daca nu va apucati sa imbratisati si sa pupati trecatorii. Nu exista om sanatos la cap care sa-si doreasca sa imbolnaveasca alti oameni. Masurile de protectie personala sunt in continuare aceleasi, retinere in conportamentul social, spalat pe maini si evitarea, pe cat posibil, a aglomeratiilor, autoizolare la domiciliu la primele semne de boala si iesire la 72 de ore de la epuizarea simptomelor.

Transmisia a devenit comunitara, ceea ce înseamnă ca probabil, pana acum, ati avut contact cu multi asimptomatici si daca nu v-ați îmbolnăvit înseamnă ca ați reușit sa va protejați eficient iar daca v-ați îmbolnăvit înseamnă doar ca trebuie sa aveți in vedere autoizolare, odihna, repaos si atenție la simptome, in caz ca vi se agravează starea.

Virusul n-o sa dispara in cateva luni si solutia nu e, in nici un caz, inchiderea tuturor oamenilor in case sau in spitale”.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că pacienții internați, cu forme ușoare sa, asimptomatici, dar care nu mai doresc să stea în spital, se pot externa la cerere, dar își asumă asta, iar dacă ulterior sunt implicați într-o anchetă epidemiologică, răspund penal, informează Digi 24.

Judecătorul Cristi Danilet: „Drepturile la libertatea de mișcare și de asociere sunt consfințite prin Constituție și legi. Și tot acolo sunt arătate limitele acestor drepturi.
Însă, este evident că un om bolnav care este responsabil îi va proteja pe ceilalți alegând în mod voluntar să se izoleze. Nu trebuie să fie lege, Constituție sau decizie CCR care să spună asta. Eu sper că nu așteptăm legi, ordine sau hotărâri pentru a fi/deveni umani”.