CTP: „Cred că Andreea Esca a salvat niște vieți luni seară fără să fie medic și fără să fie preot, cred că a salvat niște suflete prin ceea ce a spus și cum a spus”

(Last Updated On: July 22, 2020)

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este convins că Andreea Esca a salvat câteva vieți prin interviul acordat luni seara în care a recunoscut că a fost infectată cu coronavirus.

Cristian Tudor Popescu, la Digi 24: O cunosc pe Andreea Esca de mai bine de 20 de ani. Am fost cablat cu ea în nenumărate emisiuni. N-am văzut-o niciodată așa cum am văzut-o în această seară.

CTP: „Cred că Andreea Esca a salvat niște vieți luni seară fără să fie medic și fără să fie preot, cred că a salvat niște suflete prin ceea ce a spus și cum a spus” 1

Este o profesionistă a știrilor, a meseriei, care frizează mereu perfecțiunea. Acum nu a mai fost profesionistă. A fost amatoare, în sensul profund al rădăcinii acestui cuvânt – și anume acela de a iubi.

Cred că Andreea Esca a salvat în această seară, fără să fie medic și fără să fie preot, cred că a salvat niște vieți și niște suflete prin ceea ce a spus și cum a spus.

Cred că până și doamna aceea care a pălmuit vânzătoarea în magazin – ați dat mai devreme acele imagini – pentru că vânzătoarea a îndrăznit să îi spună că nu poartă mască, cred că până și acea persoană atât de agresivă și de ignorantă, dacă a văzut-o pe Andreea Esca în această seară, cred că s-a mai clintit înlăuntrul ei.

Sunt câteva lucruri pe care a reușit să le transmită Andreea Esca în această seară într-o situație deloc simplă pentru ea.

Ea nu a mai putut să fie știrista atât de detașată. Eu întotdeauna am apreciat-o pentru sângele ei rece, pentru luciditatea ei. (…)

A făcut un lucru foarte greu, nu știu câți dintre noi ar putea face, și anume să povestești în direct ce i se întâmplă unei persoane atât de apropiate precum este soțul Andreei, Alexandre Eram, un om care a ajuns în pragul morții. Pentru că asta s-a întâmplat acolo. A ajuns în pragul morții până la transfuzia cu plasmă, cu anticorpi care a reușit să-l scoată din acel moment al iadului, când spunea „Nu mai pot!”. (…) Ca să faci așa ceva este cu totul ieșit din comun. E maximum ce poți să faci ca gazetar! (…)”

Oana Dimofte: „Și nu pentru că ar trebui, ci pentru că așa vreau eu, o să mai spun și asta:
1. Nu o cunosc pe Andreea Esca. Am întânit-o o singură dată, într-un context, ce să vezi, monden.

2. Cred că Andreea Esca este unul dintre cei mai buni jurnaliști din țara asta. Da, jurnaliști. Ani de zile, a participat la construcția fiecărui jurnal pe care l-a prezentat.

3. Mai cred despre Andreea Esca faptul că este un model social mult, MULT peste media societății noastre.

4. Știam de aproape două săptămâni situația. Inclusiv despre soțul și copilul ei. Înainte de a apărea subiectul în presă sau pe internet. Sunt oameni pe aici care pot confirma asta, deși nu le cer și chiar îi rog să nu facă asta. Nu am scris pentru că eu cred că o decizie de un asemenea calibru personal îi aparține celui care trece prin ea. Nu sunt supărată nici pe jurnaliștii care au scris. Au văzut lucrurile altfel și au argumentele lor.

5. De ce am scris punctul 4? Pentru că pot să confirm că Andreea nu a mințit cu nimic, cu absolut nimic. Situația pe care a relatat-o coincide milimetric cu ceea ce știam eu.

6. Cei care au folosit, în seara asta, cuvinte imunde la adresa Andreei nu au comunicat nimic despre ea. Dar au spus foarte multe despre ei înșiși. Și despre ce reprezintă ei”.