Carantină! Două localități din România au intrat de astăzi în carantină pe legea nouă. Ce mai au voie să facă localnicii

(Last Updated On: July 22, 2020)

Cu noua lege a carantinei, autoritățile nu mai au ce face și trebuie să impună carantina unde este nevoie. Până acum se dădea o statistică pe județ și nu știa nimeni dacă este focar într-o localitate mică sau sunt multe cazuri în orașul reședință de județ. Numărul de cazuri se împărțea la numărul persoanelor din județ și totul era perfect. Acum fiecare localitate este evaluată. Două localități au picat testul infectărilor și au fost plasate în carantină. Rata de infectare dacă depăşeşte nivelul de 3 cazuri /1.000 de locuitori se plasează localitatea în carantină.

Satul Cartojani din județul Giurgiu a intrat în carantină de miercuri, de la ora 17:00. Este prima localitate pentru care se impun restricții de circulație, după starea de urgență. Restricțiile au fost impuse în baza noii legi privind carantina și izolarea, care a intrat în vigoare marți, anunță Digi24. 

Carantină! Două localități din România au intrat de astăzi în carantină pe legea nouă. Ce mai au voie să facă localnicii 1

În localitatea Cartojani există un risc iminent de îmbolnăviri în rândul populației, după ce au fost confirmate 32 de cazuri de infectare cu coronavirus, la o populație de 3.000 de oameni. Focarul ar fi pornit de la un singur bolnav, care ar fi participat la o petrecere pe litoral. Este în desfășurare și o anchetă epidemiologică și nu este exclus să apară noi cazuri, motiv pentru care s-a luat decizia izolării localității.

Începând de miercuri și până cel puțin în data de 5 august, dacă nu vor fi prelungite restricțiile, din Cartojani vor putea să intre și să iasă doar cei care pot să dovedească prin acte că lucrează în altă parte sau că transportă marfă. Este permis, de asemenea, și accesul ambulanțelor.

Acum sunt filtre de poliție la intrarea în sat. Cei care nu au putut să dovedească prin acte că locuiesc în localitate au fost nevoiți să se întoarcă sau dacă au avut de mers către alte destinații și aveau de trecut prin acest sat, a trebuit să-l ocolească.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a votat astăzi instituirea carantinei zonale în satul Gornet, după ce, în decurs de două săptămâni, în comună au fost depistate 15 cazuri de COVID-19, anunță TVR. 

Măsura carantinei ar urma să fie instituită pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitate de prelungire, în funcţie de evoluţia răspândirii comunitare a noului coronavirus SARS-CoV-2.

“Această hotărâre a fost adoptată (…) deoarece: în comuna Gornet există un trend crescător al cazurilor în ultimele 14 zile – au fost înregistrate 15 cazuri noi în perioada 08 -20.07.2020; rata de infectare depăşeşte nivelul de 3 cazuri /1.000 de locuitori; cazurile sunt înregistrate în comunitate (nu există comunităţi închise); ponderea populaţiei cu vârsta de 65 de ani şi peste este similară în comună cu cea din restul judeţului; personalul de specialitate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, care efectuează anchetele epidemiologice, este depăşit de numărul de cazuri noi zilnice”, au precizat reprezentanții Prefecturii Prahova, citați de Agerpres.

În comună îşi desfăşoară activitatea doi medici de familie.

Nevoile esenţiale pot fi asigurate prin intermediul mai multor magazine. În localitate există și o farmacie.

Vor fi luate măsuri pentru a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi de asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători.

“Măsura carantinării nu este egală cu închiderea unei localităţi, ci vine în sprijinul cetăţenilor care nu sunt infectaţi şi asigură o mai bună gestionare a combaterii răspândirii bolilor. (…) Intrarea/ieşirea în/din satul Gornet, judeţul Prahova, este permisă doar prin căile deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale“, se mai arată în comunicatul Prefecturii.

În acest moment, autorităţile locale aşteaptă emiterea Ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, pentru instituirea carantinei zonale.