Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi, nici nu vreau să mă gândesc”. Când ar fi necesară reimpunerea stării de urgență

(Last Updated On: July 11, 2020)

Ministrul Sănătății a anunțat că se va impune starea de urgență dacă se va ajunge la un număr de îmbolnăviri de 10,000 în 4-5 zile. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS spune că nu se pune problema așa.

„Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi, e imposibil de prezis, sper să nu ajungem într-o astfel de situație, ar însemna o creștere cam de 15 ori față de situația actuală, nici nu vreau să mă gândesc”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seara, la Digi24.

Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi, nici nu vreau să mă gândesc”. Când ar fi necesară reimpunerea stării de urgență 1

El a fost întrebat despre declarația pe care o făcea joi ministrul sănătății, Nelu Tătaru, care vorbea de ipoteza în care s-ar ajunge la 10.000 de cazuri în patru-cinci zile, caz în care, spunea ministrul, s-ar impune redeclararea stării de urgență.

„Eu nu pot să comentez algoritmul pe baza căruia dânsul a socotit momentul introducerii stării de urgență ca fiind oportun. (…) Nu e așa de important numărul de cazuri diagnosticate, cât cel mai important este numărul de cazuri care fac forme grave de infecție și care au nevoie de asistență medicală care la un moment dat nu mai poate fi acordată și se ajunge la un număr mare de decese”, a spus profesorul Rafila.

Starea de urgență s-ar putea dovedi necesară în momentul în care spitalele n-ar mai face față, numărul bolnavilor care au nevoie de terapie intensivă ar fi mai mare decât posibilitățile, iar întregul sistem sanitar ar intra în colaps, a arătat Alexandru Rafila.

Sfatul Neurochirurgului: „Sunt zile in care un medic chirurg poarta o masca pentru 7-8-10 ore încontinuu, in timp ce sta in picioare, operand, cu ochii in microscop. Sau zile cand poarta masca operand imbracat cu un halat de plumb care cantareste cateva kilograme bune, pentru a reusi sa “repare” coloana sau vasele sanguine ale cuiva.

Zi de zi, in jurul lumii, sute de mii de chirurgi, asistente, personal de bloc operator, muncesc purtand o masca ore in sir, cu un singur scop: pentru a ajuta un om.

Daca ei pot, sigur nu iti e greu si tie sa porti o masca cum trebuie in jumatatea aia de ora in care iti faci cumpăraturile sau te plimbi ca sa te relaxezi prin mall. Si tu o faci cu acelasi scop: pentru a ajuta cel putin un om. Daca nu pe tine, atunci pe altul”.