Sunt sau nu persoanele asimptomatice contagioase? Alexandru Rafila, explicații

(Last Updated On: June 3, 2020)

Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a oferit câteva lămuriri în urma controverselor apărute legate de modul în care persoanele infectate cu SARS-CoV-2, dar care nu au simptome specifice de COVID-19, pot transmite virusul mai departe.

„Avem două categorii de persoane asimptomatice. Sunt cele care sunt tot timpul asimptomatice și care sunt detectate absolut întâmplător. La noi avem o reglementare care recomandă internarea lor în spital sau în spații tampon. De ce se face acest lucru? Dintr-o precauție, bazată totuși pe experiența altor țări.

Sunt sau nu persoanele asimptomatice contagioase? Alexandru Rafila, explicații 1

Infectivitatea lor e mai mică și dacă există condiții de locuire separată, cu grup sanitar propriu atunci pericolul pentru alte persoane nu există, dar lucrul acesta trebuie să fie posibil și trebuie să aplicat cu responsabilitate și asumat cu responsabilitate dacă discutăm de o declarație pe propria răspundere” a explicat Alexandru Rafila, citat de romaniatv.net.

„Cea de-a doua categorie de persoane asimptomatice sunt care au trecut prin boală și care au evoluat bine, se vindecă și devin asimptomatice la sfârșitul bolii. Ele însă să elimine virus o perioadă de timp nedeterminată, la unii se negativează testul PCR, la unii rămâne pozitiv o perioadă de 20-30 de zile, ei având o stare de sănătate foarte bună după boală.

Mai degrabă, această categorie de persoane ar putea să fie subiectul unor decizii legate de externarea lor pentru că există studii și, în curând, va exista o poziție oficială a Organizației Mondiale a Sănătății – dar să știți că aceste poziții oficiale nu sunt bazate pe o decizie a cuiva, ci sunt bazate pe studii care sunt validate din punct de vedere științific- și care spune că s-ar putea ca aceste persoane să poată fi externate, în momentul în care trec câteva zile de la dispariția simptomelor, chiar dacă testul PCR rămâne pozitiv. În maximum o săptămână vom primi răspunsul” a mai precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.