Studiu nou. Coronavirusul provoacă atac cerebral și boli psihice

(Last Updated On: June 30, 2020)

Potrivit unui studiu recent, realizat în Marea Britanie, COVID-19 poate provoca atac cerebral și tulburări psihice. Cel puțin șase din zece bolanvi internați cu forme grave suferă de aceste cauze.

Oamenii de știință din Regatul Unit au studiat datele de la 125 de persoane spitalizate din cauza noului virus ucigaș în luna aprilie și au spus că pacienții au fost selectați de medici și au fost probabil cei mai grav afectați. 62% dintre aceștia au suferit un atac cerebral în timpul șederii lor în spital, în timp ce aproape o treime au dezvoltat simptome asemănătoare psihozei sau demenței, informează antena3.ro.

Studiu nou. Coronavirusul provoacă atac cerebral și boli psihice 1

Cercetătorii de la Universitățile din Liverpool, Southampton, Newcastle și University College London recunosc că studiul lor este prea mic, totuși, pentru a trage concluzii ferme.

Până la o treime din persoanele care se îmbolnăvesc grav de coronavirus dezvoltă cheaguri de sânge periculoase, care pot declanșa accidente vasculare cerebrale mortale, dacă migrează către creier.

Cel mai recent studiu, publicat în prestigioasa revistă The Lancet Psychiatry, a descoperit că cea mai frecventă daună a creierului, produsă de noul coronavirus, a fost accidentul vascular cerebral, raportat la 77 din 125 de pacienți (62%).