Sorin Popescu: „460 de cazuri de coronavirus. Eliberarea spitalelor de pacientii COVID asimptomatici si izolarea lor la domiciliu sau in spatii de carantinare decente cu supraveghere medicala prin telefon (ideal hoteluri goale nu containere construite de la zero). Romania este singura tara din Europa care isi blocheaza resursele sanitare pentru a “pazi” asimptomaticii in timp ce un numar de 10 ori mai mare de oameni infectati se plimba liber pe strada”

(Last Updated On: June 26, 2020)

Internarea asimptomaticilor este un lucru bun la început de pandemie. Când ai 460 de cazuri pe zi spitalele trebuie eliberate de asimptomatici și pregătite pentru cazurile grave. Există riscul să pățim ca Italia, să crească numărul de cazuri grave, iar internarea asimptomaticilor nu mai are niciun sens.

Sorin Popescu: „460 de cazuri noi COVID-19 raportate joi.
Cred ca se impun urgent cateva masuri care sa stopeze aceasta evolutie alarmanta si mai ales consecintele negative atat pentru populatia care se poate infecta dar mai ales pentru pacientii non-COVID care mor silentios acasa din cauza diagnosticului si tratamentului intarziat. Timpul este dusmanul numarul unu al pacientilor acuti si cronici.

Sorin Popescu: „460 de cazuri de coronavirus. Eliberarea spitalelor de pacientii COVID asimptomatici si izolarea lor la domiciliu sau in spatii de carantinare decente cu supraveghere medicala prin telefon (ideal hoteluri goale nu containere construite de la zero). Romania este singura tara din Europa care isi blocheaza resursele sanitare pentru a "pazi" asimptomaticii in timp ce un numar de 10 ori mai mare de oameni infectati se plimba liber pe strada” 1

ℹ️ Eliberarea spitalelor de pacientii COVID asimptomatici si izolarea lor la domiciliu sau in spatii de carantinare decente cu supraveghere medicala prin telefon (ideal hoteluri goale nu containere construite de la zero). Romania este singura tara din Europa care isi blocheaza resursele sanitare pentru a “pazi” asimptomaticii in timp ce un numar de 10 ori mai mare de oameni infectati se plimba liber pe strada si fie nu au dreptul la testare gratuita fie sunt descurajati sa o faca de teama spitalizarii fortate.

ℹ️ Responsabilizarea administratorilor spatiilor comerciale (ca la legea anti-fumat). Declaratiile cazone la TV nu functioneaza.

ℹ️ Tragerea la raspundere penala a celor care contesta public masurile minime de protectie (distantare fizica si purtarea mastii in interior) indiferent daca sunt politicieni populisti sau postacii acestora.

Guvernantii trebuie sa-si schimbe abordarea si in loc sa puna in centru “pacientul internat” ar trebui sa ia masuri eficiente pentru protejarea celor din comunitate (COVID si non-COVID).

Din pacate fluxurile financiare incurajeaza inca internarile inutile (se platesc bani grei atat spitalelor cat si personalului sanitar care ii “pazesc” pe asimptomatici).

Vremea lui “stim noi mai bine” a trecut. In loc sa reinventeze roata ar fi mai simplu sa renunte la “originalitate” si orgolii si sa se inspire de la statele europene care au reusit sa reduca foarte mult raspandirea bolii fara stare de urgenta, fara amenzi cat 2-3 salarii anuale, fara militari la TV, fara jandarmi care pazesc cetatenii intorsi din tari cu un nivel mai scazut al infectarilor (cazul meu) si fara declaratii triumfaliste gen “noi am fost mai buni decat italienii, spaniolii, germanii si francezii”.

Cum va justifica Guvernul daca celalte state Europene ar impune aceeasi regula cu 5 cazuri la milion pentru carantinare si prin asta ar stopa deplasarea romanilor in strainatate? …sau dubla masura ii convine acum cand Romania a ajuns la coada Europei si la acest capitol?!”