România, pe locul 3 în UE la numărul de cazuri zilnice de coronavirus. Raed Arafat: Există riscul daca respectam măsurile ca impactul sa fie unul mai serios si aici vorbim asupra sistemului sanitar, dar si asupra persoanelor vulnerabile

(Last Updated On: June 28, 2020)

România a ajuns pe locul 3 în Uniunea Europeană la numărul persoanelor infectate cu coronavirus. Majoritatea sunt asimptomatici iar toată lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă la Terapie Intensivă. Se ocupă sau nu locurile.

Mai mult, ţara noastră pare că se confruntă timpuriu cu al doilea val al pandemiei de coronavirus – o spun medicii care susţin că numărul mare de cazuri confirmate în ultima săptămână conduce către această ipoteză. În ultimele 24 de ore, la bilanţul zilnic s-au adăugat încă 325 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

România, pe locul 3 în UE la numărul de cazuri zilnice de coronavirus. Raed Arafat: Există riscul daca respectam măsurile ca impactul sa fie unul mai serios si aici vorbim asupra sistemului sanitar, dar si asupra persoanelor vulnerabile 1

(Reporter Observator News): Există posibilitatea ca noi să trecem ca fiind o zonă roşie pentru alte state, în următoarea perioadă?
(Adriana Pistol, director INSP): Da, acest lucru este destul de… Fiind pe locul trei, pe locul trei – dacă luăm şi Marea Britanie, pe locul 4, orice stat care are un număr mai mic de cazuri decât România poate, la un moment dat, să facă acest lucru.

Raed Arafat, şeful DSU: Nu suntem, niciunul dintre noi, clarvazatori sa spuna exact ce va fi, dar suntem obligati sa luam in considerare situatia cea mai grava posibila si trebuie sa ne pregatim pentru asta. Dupa relaxare ne asteptam la crestere. Important este cat de controlabila este aceasta crestere.

Cel mai negru scenariu ar putea fi sufocarea sistemului sanitar.

Aşa s-a întâmplat în ţări ca Italia şi Franţa, unde îmbolnăvirile au sufocat spitalele. Chiar şi acum, în ţară, sunt spitale care nu mai au locuri pentru pacienţi. Încă o dată, medicii şi autorităţile avertizează că cel mai important este să respectăm măsurile de protecţie.

Raed Arafat, şeful DSU: Există riscul daca nu le respectam ca impactul sa fie unul mai serios si aici vorbim asupra sistemului sanitar, dar si asupra persoanelor vulnerabile – anumite categorii de persoane pot suferi mai mult din cauza acestei boli si pot chiar deceda.

Mai ales acum, când multe ţări au relaxat măsurile de restricţie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii transmite pericolul nu a trecut şi că, un al doilea val, ar putea afecta, serios, milioane de oameni!