E bine? Raed Arafat insistă cu internarea forţată a pacienţilor asimptomatici: „Dacă dăm individului dreptul de a spune „eu nu vreau să rămân în spital chiar dacă știu că sunt simptomatic și pot să transmit”, dacă nu mai putem să îl controlăm într-un fel, să îi spunem că rămâne acasă …”

Raed Arafat nu-și revine după ce judecătorii CCR au decis că este neconstituțional carantinarea persoanelor venite din străinătate și internarea persoanelor asimptomatice împotriva voinței lor, doar pe baza unui simplu ordin de ministru. Parlamentul este obligat să dea o lege.

Internarea forțară a asimptomaticilor a avut efect la începutul pandemiei dar acum, cu numărul mare de infectări este un non sens să-i ții internat. Spitalele trebuie să se ocupe de bolnavii infectați în stare gravă dar și de ceilalți bolnavi care au nevoie de tratament.

E bine? Raed Arafat insistă cu internarea forţată a pacienţilor asimptomatici: „Dacă dăm individului dreptul de a spune „eu nu vreau să rămân în spital chiar dacă știu că sunt simptomatic și pot să transmit”, dacă nu mai putem să îl controlăm într-un fel, să îi spunem că rămâne acasă ...” 1

„Dacă dăm individului dreptul de a spune „eu nu vreau să rămân în spital chiar dacă știu că sunt simptomatic și pot să transmit”, dacă nu mai putem să îl controlăm într-un fel, să îi spunem că rămâne acasă …aici e similară treaba cu un avion cu pasageri și le cerem să voteze cum vor să fie pilotat avionul și dacă vor să nu mai poarte centură de siguranță.

Cred că vom avea probleme serioase în gestionarea problemei mai departe, dar nu vreau să mă pronunț anterior. Vreau să vedem ce zice Curtea Constituțională exact, ce interpretări au juriștii și ce ce soluții vin”, a spus Arafat, joi, la Antena 3, preluat de stiripesurse.ro.

“Vedem ce măsuri luăm după motivarea CCR”, a mai precizat Raed Arafat, după ce Curtea Constituțională a decis că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. De asemenea, judecătorii CCR au stabilit că izolarea, carantina și internarea nu pot fi dispuse prin ordin de ministru.

„Situația este în dinamică pentru că oricând un spital internează 2-3 în terapie intensivă și ne trezim că nu mai avem locuri și va trebui să ducem o parte din bolnavi în altă parte. Cea mai bună soluție rămâne soluția de prevenire a răspândirii. Dacă individul nu înțelege acest lucru și nu respectă regulile riscul este să crească numărul cazurilor și mai mult”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne.