Raed Arafat decide azi noile măsuri de relaxare, care intră în vigoare din 1 iulie

(Last Updated On: June 29, 2020)

Autoritățile analizează astăzi noi măsuri de relaxare, începând cu 1 iulie. În unele localități, însă, se vor impune restricții dacă numărul de infectări va crește.

Grupul de Comunicare Strategică, condus de Raed Arafat și ministrul de Interne, se întrunește, astăzi, la ora 10:30, într-o ședință de urgență. Pe agendă se află noile măsuri de relaxare care ar trebui să intre în vigoare începând din 1 iulie. Tot astăzi ar urma să se ia o decizie cu privire la eventuala redeschidere a restaurantelor, anunță Realitatea.
Raed Arafat decide azi noile măsuri de relaxare, care intră în vigoare din 1 iulie 1

România nu mai poate fi blocată în totalitate pentru că în unele localități există focare de coronavirus. Localitățile problemă vor avea parte de măsuri de restricții dacă numărul de infectări va tot crește.

Într-o declarație de ieri, ministrului Sănătății susținea, însă, că se iau în calcul restricții noi în anumite localitați de pe Valea Prahovei sau de pe litoral, dacă răspândirea comunitară a cazurilor de Covid-19 ia amploare.

Nelu Tătaru a spune că bilanțul de dumincă arată că „avem o rată de 4% de infectare, avem o transmitere comunitară accentuată”. Ministrul Sănătății a recomandat în acest sens respectarea regulilor: purtarea măștii, distanțarea fizică și spălatul și dezinfectatul mâinilor.

„Avem un sistem medical pregătit dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a subliniat el.

Tătaru a precizat că România are 4.000 de paturi la ATI, dintre care 3.000 sunt „complet dotate”.

„Nu este o problema ca număr sau ca dotare, dar este o problemă că noi ne gândeam că tot ce era spital covid să-l putem reda că spital non-covid”, a spus ministrul.

În acest sens, el a spus că trebuie avută în vedere o raportare diferită în funcie de situație din fiecare județ.

„Analizăm Valea Prahovei și litoralul, acolo se respectă cel mai puțin regulile. Reevaluăm și agenții economici”, a subliniat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă va fi impusă carantina în anumite locuri de vacanță, ministrul a spus că nu, dar că „agenții economici trebuie să respecte regulile. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri”.

„Nu este intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem și această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor”, a spus Tătaru.