Proiecția pentru România arată așa. Cătălin Striblea: „Aceasta este o proiecție matematică cu datele pe care le avem acum. Se poate împlini sau îmbunătăți în funcție de ce face fiecare dintre noi”

(Last Updated On: June 28, 2020)

Românii se joacă periculos cu coronavirusul. O proiecție realizată de un institut al Universității din Washington arată o evoluție periculoasă a infectărilor. Nu înseamnă că această proiecție va deveni realitate. Depinde cât de mulți poartă masă și respectă distanțarea fizică.

Sorin Cucerai: „Proiecția pentru România arată așa:
La 1 octombrie vom avea în total aproximativ 9.900 de morți de Covid (față de aproximativ 1.600 azi).
Numărul total de morți de până azi se va dubla în jurul lui 15 august (deci într-o lună și jumătate vom avea o dublare a numărului total de decese). Numărul total de morți de până la 15 august se va dubla în jurul lui 15 septembrie (deci rata de dublare se va accelera – de la o lună și jumătate la o lună).

Proiecția pentru România arată așa. Cătălin Striblea: „Aceasta este o proiecție matematică cu datele pe care le avem acum. Se poate împlini sau îmbunătăți în funcție de ce face fiecare dintre noi” 1

De la 15 septembrie, numărul disponibil de paturi din secțiile de terapie intensivă va începe să fie mai mic decât numărul necesar de paturi – adică medicii vor începe să fie puși în situația de a trebui să decidă pe cine încearcă să salveze și pe cine nu.

Proiecția poate fi corectă sau nu. Dar până acum, diferența dintre numărul proiectat și cel declarat de decese e mică spre nesemnificativă – și asta în cazul tuturor țărilor. Adică până acum proiecția s-a dovedit corectă. Proiecția poate fi găsită aici”.

Cătălin Striblea: „Aceasta este o proiecție matematică cu datele pe care le avem acum. Se poate împlini sau îmbunătăți în funcție de ce face fiecare dintre noi.

Graficul este făcut de un institut al Universității din Washington. Domnul Cucerai doar ni l-a adus în fața ochilor, nu l-a realizat. De asta am și distribuit postarea lui, pentru că acolo l-am văzut prima dată.

Și pentru că există multe variabile, desigur că și el a luat un semn de îndoială, după ce-a citit și analizat. Așa cum face orice om serios care gândește. Ca idee generală, dacă vă uitați pe datele din mai multe țări, o să vedeți că statistica la zi e ceva mai mare decât proiecția matematică. Și, încă ceva, oamenii care analizează aceste date sunt niște matematicieni din America. Cred că au cu totul alte probleme decât să stea să manipuleze România. Și am și o concluzie mai scurtă, dar mai poate mai clară. Cine a comentat, fără să citească graficul, nu gândește. Iar cine a înțeles că analiza este făcută de Sorin este analfabet funcțional.