Moise Guran: „Răscoalele sunt relativ frecvente în SUA, dar ce se întâmplă acum nu s-a mai întâmplat niciodată”. Donald Trump anunță că mobilizează armata federală pentru a pune capăt „terorismului intern”

(Last Updated On: June 2, 2020)

Președintele american Donald Trump a anunțat luni că va trimite „mii și mii de militari” care să pună capăt „răzvrătirilor și fărădelegilor” ce au loc în țară, considerând că violențele sunt provocate de elemente ce țin de „terorismul intern”.

Decizia vine după ce, potrivit unei înregistrări audio obținute de presa americană, Donald Trump a avut o videoconferință cu guvernatorii statelor SUA, pe care i-a criticat că sunt „slabi” şi le-a cerut să adopte măsuri mai dure contra protestatarilor, informează digi24.ro.

Moise Guran: „Răscoalele sunt relativ frecvente în SUA, dar ce se întâmplă acum nu s-a mai întâmplat niciodată”. Donald Trump anunță că mobilizează armata federală pentru a pune capăt „terorismului intern” 1

Moise Guran a scris pe Facebook: „Răscoalele sunt relativ frecvente în SUA, dar ce se întâmplă acum nu s-a mai întâmplat niciodată. Mie mi se pare însă că aceste evenimente îl întăresc, nu îl slăbesc pe Donald Trump, iar dacă nu apare un candidat surpriză, acesta are al doilea mandat pe masă.

Paradoxal, protestele îi scot cumva din reculul în care intrase prin înfiorătoarea gestionare a pandemiei.”

Mircea Marian a scris: „Vorbind serios despre ceea ce se întâmplă acum în Statele Unite, violențele la care s-a ajuns nu fac decât să lovească în oameni nevinovați, care muncesc din greu. Prezumtivii ucigași ai lui Floyd trebuie pedepsiți dur și înțeleg pe deplin cumplita indignare legată de modul în care a fost sufocat. Cumplit. Sadism, după opinia mea.

Dar nu violența e soluția. În Ferguson, lângă St Louis, după confruntări asemănătoare cu cele de acum, în 2014, unde s-a ajuns? Poliția a făcut un pas in spate de teamă să nu fie acuzată de “racial profiling“ și cartiere întregi au rămas fără protecție, așa că criminalitatea a explodat. Sunt localități unde poliția nu mai poate recruta personal suficient.

Și, repet, cine sunt victimele violențelor din aceste zile: un proprietar de magazin din Dallas, bătut și lăsat lat fiindcă și-a apărat proprietatea, de exemplu. Au fost devastate restaurante și mici afaceri care abia se redeschiseseră, după lockdown. Prietena lui Floyd le-a cerut manifestanților violenți să se oprească, să nu distrugă orașul.

Un studiu al unui profesor de la Harvard, Roland Fryer, arăta că după manifestațiile de acest tip, urmează luni de creștere a crimelor, persoanele afro-americane fiind principalele victime.

Violența nu este deci în nici un caz răspunsul la uciderea lui George Floyd pentru că, pe termen lung, îi va lovi exact pe cei pe care protestatarii susțin că-i apără.”