Medic: „Încet, încet, valul 2 cred că vine în iulie-august. Am avut o familie care a ieșit la un garden party și s-au internat apoi toți – socrii, părinții și copiii. În trei zile unul din ei a decedat. Mama soției a decedat și nu a putut nici măcar să o vadă”

(Last Updated On: June 27, 2020)

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, spune că valul doi va veni în iulie-august pentru că românii nu respectă reguli minime: purtatul măștilor și distanțare fizică.

Medicul Cristian Oancea, potrivit Opinia Timișoarei, preluat de Antena 1: „Inițial, când am calculat după statistică epidemiologică a unui virus, ne așteptăm ca valul 2 să fie abia în noiembrie-decembrie. Nu am cerut măsuri extraordinare.

Medic: „Încet, încet, valul 2 cred că vine în iulie-august. Am avut o familie care a ieșit la un garden party și s-au internat apoi toți – socrii, părinții și copiii. În trei zile unul din ei a decedat. Mama soției a decedat și nu a putut nici măcar să o vadă” 1

Să ne limităm puțin distanța fizică la 1,5-2 metri, dacă avem o infecție respiratorie, să stăm acasă. Am cerut măsuri de bun simt, dar uitați-vă cu ce ne confruntăm. Există un indice, care, dacă este subunitar, ne arată că valul pandemic e în scădere, R-ul acela, care, dacă scade sub 1 la numărul de infectați pe cap de locuitori, înseamnă că pandemia e în scădere.

Problema a fost că, odată ce s-a instituit al doilea val de relaxări, am constatat, și noi ne uităm la cifre de 2-3 ori pe zi, am constatat că numărul de îmbolnăviți crește, acum suntem la 1,4-1,6. Ajungem la nivelul din februarie-martie, de la începutul pandemiei. Și am depistat focare multiple, în București, unde sunt patru spitale pline.

E vorba de Institutul Matei Bals, Spitalul Babeș, Colentina, unde toată lumea vuiește pentru că are o parte Covid și ceilalți colegi se chinuie să deschidă partea de non-Covid, pentru că și acei pacienți trebuie tratați, și Institutul Marius Nasta, unde sunt colegii mei de pneumologie. Am constatat fluxul migrațional.

O parte populația din București s-a dus către Dobrogea, și avem focare în Constanța, Mamaia, Vama Veche acum, plus, cred că și Brăila.

O altă parte din fluxul migrational a mers spre Brașov și Bacău și avem focare acolo, și a rămas Iașiul, care are și Vaslui și Suceava. Deci în partea această a țării, încet, încet, valul 2 cred că vine în iulie-august.

Relxarea e bună, trebuie să pornim economia, dar hai să purtăm acea masca, să respectăm acea distanță, dacă suntem răciți, să nu mai mergem la muncă.

Am avut o familie care a ieșit la un garden party și s-au internat apoi toți – socrii, părinții și copiii. În trei zile unul din ei a decedat. Mama soției a decedat și nu a putut nici măcar să o vadă”.