Dr. Girbe Sergiu: „România este singura tara din lume in care persoanele asimptomatice găsite COVID-19 pozitiv sunt internate forțat. Este necesar ca aceasta măsură, de internarea obligatorie a celor asimptomatici, sa fie anulata, din următoarele motive”:

(Last Updated On: June 4, 2020)

În România persoanele infectate cu noul coronavirus, dar care sunt asimptomatice sunt internate în spital pentru o perioadă variabilă, în funcție de negativarea celor două teste consecutive.

„Noi avem două categorii de persoane care sunt asimptomatice. Cei care sunt diagnosticați întâmplător și atunci sunt internați și urmăriți până când au două teste negative. O a doua situație este reprezentată de persoanele care au avut forme ușoare sau medii de boală, se vindecă, devin asimptomatici fiind în spital și unii dintre ei rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp, mult peste cele câteva zile la care ne-am aștepta în mod obișnuit să dispară virusul”, a explicat medicul Alexandru Rafila pentru Digi24.

Doctorul Girbe Sergiu consideră însă că persoanele asimptomatice nu ar trebui internate forțat în spitale: „Romania este singura tara din lume in care persoanele asimptomatice gasite COVID-19 pozitiv sunt internate fortat.

Girbe Sergiu

Este necesar ca aceasta masura, de internarea obligatorie a celor asimptomatici, sa fie anulata, din urmatoarele motive:

– Din punct de vedere legal este un abuz si o incalcare a drepturilor si libertatilor omului. Refuzul se pedepseste cu amenda si deschiderea unui dosar penal, pentru ca mai apoi internarea sa devina oricum inevitabila. Privarea de libertate este ilegala fara o hotarare judecatoreasca care sa stabileasca acest lucru.

– Din punct de vedere medical este o absurditate supraincarcarea sistemului de sanatate prin internarea pacientilor care nu au nevoie de tratament, in timp ce, in timpul starii de urgenta, multi pacienti cronici nu au putut avea acces la tratament de specialitate intraspitalicesc pentru ca nu reprezentau o urgenta medico-chirurgicala, iar acum, in starea de alerta, sunt nevoiti sa astepte saptamani sau luni pentru a obtine o programare.

– Descurajeaza toate persoanele care ar dori sa se testeze (majoritatea celor ce sunt expusi riscului infectarii prin natura meseriei), de frica internarii fortate minim 14 zile.

– In conditiile internarii intr-un spital cu pacienti infectati cu COVID-19, posibilitatea ca testul sa ramana pozitiv si dupa cele 14 zile este foarte mare, fapt care poate prelungi privarea de libertate mult peste cele 2 saptamani.

Aceasta masura abuziva trebuie eliminata cat mai repede, inlocuita cu autoizolarea la domiciliu, pentru a nu supraincarca si consuma resursele spitalelor si pentru a respecta drepturile si libertatile cetatenesti.”