Când vom scăpa de masca de protecție. Dezvăluirea făcută de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

(Last Updated On: June 1, 2020)

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că România se pregătește să intre în a treia fază de relaxare, având în vedere că prevalența coronavirusurilor este în scădere și gestionabilă.

El a precizat că dacă totul merge bine, în august ne-am putea întoarce la o viață de „cvasi-normalitate’. Acesta ar fi momentul în care s-ar putea renunța chiar și la măștile de protecție.

Când vom scăpa de masca de protecție

„Am trecut de vârf, suntem pe panta descendentă. Ca număr total de cazuri infectate, aflate în analiza noastră, cred că o să ne apropiem de 20.000, dar având o creştere mică sau nesemnificativă de la o zi la alta sau alternând, mergând totuşi pe o scădere progresivă a acestui număr de cazuri. În acest moment avem sub 5.000 de cazuri active din cele circa 18.600′, a arătat Nelu Tătaru.

„Am avut o alternanţă a numărului de cazuri, am avut două zile cu o creștere a cazurilor noi, dar tot timpul am rămas sub 200 de cazuri la Terapie Intensivă, suntem pe panta descendentă’, a subliniat ministrul, citat de libertateapentrufemei.ro.

El a spus că în prezent autoritățile gestionează primele 15 zile de relaxare după starea de urgență, însă după 1 iunie este pregătită o a doua etapă, destul de bogată în măsuri de relaxare.

„Luarea temperaturii la intrarea în marile magazine și instituții, echivalentă unui minim triaj epidemiologic, rămâne deocamdată în vigoare. Dacă se repectă sau nu această măsură de „termoscanare’, de asta se ocupă organele de control ale Ministerului de Interne – poliția, jandarmeria, poliția locală, DSU, pompierii. Ei evaluează și controlează fiecare agent economic. Pot fi și amenzi, dar poate surveni și închiderea acelui agent economic, dacă se dovedește că a devenit un spațiu de transmitere’, a avertizat ministrul, precizând că ce va fi mai departe depinde de evoluţia până în 15 iunie.

„S-ar putea renunţa, de pildă, la măști în funcţie de evoluţia pandemiei. Ne gândim ca la sfârşitul lui iulie – august, să ajungem la o viaţă cvasi-normală, urmând să fim pregătiţi în eventualitatea celui de-al doilea val’, a spus Nelu Tătaru.