Atenție la roşiile cu chimicale! Dr. Victor Lăcătuș spune cum le poți recunoaște. „Din nefericire, avem încă producători la noi care apelează la unul dintre biostimulatorii cu eficiență foarte ridicată, se numește 2,4 D. Problema este că e interzis și …”

(Last Updated On: June 27, 2020)

Academicianul dr. Victor Lăcătuș a explicat cum putem recunoaște roșiile tratate chimic. Substanța interzisă pe care producătorii o folosesc pentru a coace artificial roșiile este biostimulatorul 2,4 D.

Primul semn la care trebuie să fim atenţi este moţul roşiei. Specialistul spune că unele soiuri de roşii au în mod natural acest moţ, însă la cele mai multe tomate, acesta este efectul coacerii rapide. Un alt indiciu după care putem şti dacă roşia a fost stimultă chimic să crească este forma ei – aceasta poate avea diformităţi. “Aplicarea acestui biostimulator conduce și la fructe deformate, iar și mai rău, la fructe cu goluri. Unele sunt atât de deformate și goale înăuntru că seamănă cu un gogoșar”, explică acad. dr. Victor Lăcătuș pentru Antena3.ro

Atenție la roşiile cu chimicale! Dr. Victor Lăcătuș spune cum le poți recunoaște. „Din nefericire, avem încă producători la noi care apelează la unul dintre biostimulatorii cu eficiență foarte ridicată, se numește 2,4 D. Problema este că e interzis și ...” 1

Ca reguli generale, în cazul tomatelor tratate chimic, trebuie să ştim că roșiile sunt tari, fără gust și dau senzaţia că mănânci carton. În plus, ele pot fi periculoase pentru sănătate, specialistul adăugând că o cantitate foarte mare de substanță chimică folosită poate avea efecte periculoase asupra organismului uman.

“S-a vorbit la știri că acest vârf ar fi o proliferare haotică de celule și au efect cancerigen. Nu! Fructele nu au niciun efect cancerigen. În studiile efectuate pe șoareci, pe șobolani pot apărea anumite efecte carcinogene de la concentrații foarte mari, care aproape în practică e imposibil să le atingem. Dar, revin, dacă substanța este interzisă o scoatem din circuit”, spune specialistul dr. Victor Lăcătuș.