Ministrul Sănătăţii anunță că s-a dublat rata de transmitere a coronavirusului: „Se poate muri la 30 și ceva de ani fără a avea alte comorbidități”

Ministrul Sănătății tot aruncă avertismente dar nu mai este credibil după ce colegii lui de partid nu iau în serios coronavirusul. Rareș Bogdan organizează petrecere cu 100 de persoane și nu pățește nimic. Ministrul Mediului organizează o ședință de partid cu 100 de persoane pe o terasa acoperită și nu pățește nimic.

“Se poate muri la 30 și ceva de ani fără a avea alte comorbidități”, afirmă ministrul Sănătății. Iar colegii săi încalcă reguli elementare în pandemie. Poți să ai dreptate dar nu te mai ascultă nimeni.

Ministrul Sănătăţii anunță că s-a dublat rata de transmitere a coronavirusului: „Se poate muri la 30 și ceva de ani fără a avea alte comorbidități” 1

”Suntem într-un moment în care gestionăm viitorul acestei pandemii. Acum trei, patru săptămâni eram pe o pantă descendentă, cu o rată de transmitere 06, 07, numărul de cazuri care scăzuse sub 200, cazurile din Terapie Intensivă erau 150-160, a urmat cea de-a treia perioadă cu măsuri de relaxare, weekendurile prelungite, poate şi unele îndemnuri la nerespectarea unor reguli, precum şi bagatelizarea acestei pandemii şi am putut observa foarte rapid creşterea numărului de cazuri noi.

Situaţia nu este numai la noi, este şi în celelalte ţări europene, dar la noi parcă recrudescenţa parcă a fost mai acută”, a explicat ministrul Sănătăţii, citat de stiripesurse.ro. 

Întrebat dacă sunt luate în calcul măsuri de restricţie care să fie impuse acum, Tătaru a răspuns: ”Judecăm fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare anchetă epidemiologică va duce la un rezultat în care putem vizualiza o transmitere comunitară.

În măsura în care există acea transmitere comunitară accentuată ne gândim ca punctual în anumite locaţii să putem impune şi alte restricţii: izolarea acelui focar, carantinarea acelei zone. Noi trebuie să izolăm un focar pentru a nu se extinde. Cât timp avem acele focare care erau în centrele de bătrâni, în spitale, erau identificate, erau izolate, erau tratate. Când apare transmiterea în comunitate, avem un alt tip de activitate”.

Întrebat, de asemenea, dacă vor fi închise plajele sau Constanţa, Nelu Tătaru a afirmat că ”în acest moment nu avem acest pericol”.

Tătaru a subliniat că sistemul medical nu poate lupta singur. ”Avem o săptămână de foc în care putem vedea ce a generat acest weekend de nerespectare a unor reguli de distanţare fizică, a unor reguli de igienă şi precauţii. Suntem pregătiţi ca sistem medical, dar nu putem lupta doar noi singuri”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, ”putem fi mai relaxaţi în sensul în care nu mai suntem în acea etapă de vârf, dar ceea ce s-a întâmplat în aceste două săptămâni ne-a arătat că putem reveni oricând acolo chiar dacă acum suntem mai pregătiţi, chiar avem echipamente, chiar dacă ştim cu cine luptăm, virulenţa coronavirusului”.

”Nu este mai puţin agresiv, ţine de câţi dintre noi transmitem, dacă aveam acum trei săptămâni o transmitere 06, 07 acum avem în jur de 1,4 şi vedem şi agresivitatea şi vedem şi transmiţătorii dintre noi. Sunt acţiuni cum a fost pe litoral în care vin din toată ţara, nu respectă nicio regulă, se întorc în toată ţara. Atenţia noastră trebuie să fie maximă”, a mai spus el.

Vlad Petreanu: „“Rata de reproducție a virusului era de 0,6-0,7 acum câteva săptămâni. Acum, a ajuns la 1,4” – Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, acum la Digi24 (adică în jurnalul de la 18.)

La această valoare R, simulările arată că în luna august va fi atinsă capacitatea sistemului medical.
1. Păstrați distanța.

2. Purtați corect masca chirurgicală, îndeosebi în spații publice închise.
3. Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun”.