Sorin: „Cea mai mare țeapa ce am luat-o a fost citind si studiind cărțile de dezvoltare personala si motivațională…toți ziceau muncește din greu, bagă, bagă…La ce bun sa lucrezi ca un nebun si sa nu ai timp de familia ta, copiii tăi? Vedem multi părinți care …”

(Last Updated On: May 25, 2020)

Dezvoltare personala si motivațională bazată doar pe muncă multă pentru a atinge perfecțiunea are un mare defect. Ignoră total familia.

Sorin Gadola: „Cea mai mare țeapa ce am luat-o a fost citind si studiind cartile de dezvoltare personala si motivationala. Pe la 22-23 de ani am inceput, dupa care am dat de gandirea pozitiva care m-a atras… Dupa care am dat de ”vizualizeaza calatoria ta si se va realiza”.. Mână in mână mergea treaba asta cu legea atractiei. S-au facut documentare, carti, articole, emisiuni, youtube-uri, etc… Tinerii care cred ca doar la tv se fac manipulari se inseala..

Sorin: „Cea mai mare țeapa ce am luat-o a fost citind si studiind cărțile de dezvoltare personala si motivațională...toți ziceau muncește din greu, bagă, bagă...La ce bun sa lucrezi ca un nebun si sa nu ai timp de familia ta, copiii tăi? Vedem multi părinți care ...” 1

In acel amalgam de dezvoltare personala, venea si dezvoltarea profesionala si motivationala, cu diverse tehnici de succes pentru a deveni ce doresti, 5 chei de a fi fericit, 10 directii de a fi de succes, etc.. Am citit carte dupa carte si am simtit entuziasm, si am crezut ca am inceput sa inteleg secretele universului.. La fel cum unii tineri care se uita la ceva filme, cred ca au inteles parte din adevarul absolut, si ca ei stiu cum merge lumea, si se cred atotștiutori..

Mare țeapa si la dezvoltarea profesionala si motivationala, toti ziceau acelasi lucru dar cu povesti diferite.. ”Hustle, hustle” adica munceste din greu, bagă, bagă..

Țeapa se afla tocmai in acest mesaj repetat de a munci si de munci pentru a deveni cineva.. E important sa muncim, e drept, iar daca ai o afacere e evident ca trebuie sa muncesti mai mult de 8 ore pe zi, dar oamenii foarte renumiti in afaceri zic ca secretul a fost ca ei au muncit foarte mult.. Ca dorm 5-6 ore pe noapte, chiar mai putin, au intalniri eficiente nu mai mult de 15 minute.. Sigur ca lasa deoparte compromisurile care a trebuit sa le faca, pe acelea nu le zice nimeni.. Sau ce a trebuit si cum a trebuit sa faca pentru contractele mari..

Diverse lucruri care oamenii de afaceri le stiu, acele lucruri secretoase nu se expun, insa se mediatizeaza alte ”secrete” superficiale. Acesta e un exemplu, dar altul pentru care țeapa asta e foarte mare e familia.. .La ce bun sa lucrezi ca un nebun si sa nu ai timp de familia ta, copiii tăi? Vedem multi parinti care realizeaza multe, dar cand vine randul copiilor sunt lenesi, confuzi, nu stiu de unde sa inceapa. Vina copiilor sau responsabilitatea parintilor?

Nimeni din acesti antreprenori de succes nu vorbeste de familie, cat e de importanta sau daca o fac, o fac cu un zambet pe față si cu o ipocrizie mareață fata de adevarul lor.

Cel mai greu lucru e sa inveti pe altul sa il faca, nu doar sa il faci tu, iar aici cand vorbim de familie, majoritatea esueaza. Motiv pentru care foarte multi speakeri si oameni de succes, pentru mine nu inseamna succes.. Nicidecum un exemplu sau un mentor.

Altii gurusi profesionali sau chiar afaceristi, zic ca munciti, faceti sacrificii, rupeti-va in doua.. Asta sa fie directia? Unde e familia? Sanatatea? Te rupi in doua 5-10 ani, dar dupa aia ce faci cu sanatatea rupta? Ce faci cand nu iti mai sta capul la studii? Ce faci cand nu mai ai rabdare deloc in familia ta? Ar trebui atunci acei oameni sa realizeze ce greseli mari au facut prin acele ”sacrificii” si sa isi revina, dar pentru multi e prea tarziu.

Apoi a mai aparut cultul ”trairii in prezent, mindfulnessului” si cate alte tehnici de a sta in prezent… Toate acestea merg o perioada, dupa care loveste puternic pe omul care le practica.. Pentru ca suntem legati de trecut si ne intereseaza viitorul. Nu e ok sa ne pierdem pentru acestea, dar e imposibil sa stam doar in prezent, decat daca nu negăm foarte mult din greselile noastre si ne agresam gândirea..

Stiti cine imbina foarte frumos aceste treburi? Fie ca ne place, fie ca nu, dar Biserica imbina excelent aceste directii prin astfel de sfaturi ”nu-ti pierde timpul niciodata” dar asta nu inseamna sa muncesti in continuu. ”Fa-ti familie si ai grija de ea, investeste timp si rabdare in ea” nu pentru a avea si atât, ci pentru a crea o versiune mai buna din tine acestei lumi.

Dar pentru mine cel mai tare sfat e ”sa nu ma pierd in treburile lumesti” ca sufletul e mai maret decat orice proiect. Nu inseamna sa ignor munca si sa devin habotnic, sau sa vorbesc de Dumnezeu intr-una, ci inseamna sa realizez ca cel mai greu lucru, mult peste afaceri e sa ma uit la greselile mele, sa incerc sa devin mai bun, sa fac fapte bune..

Nu donatii la cauze, pentru mine asta nu prea inseamna fapte bune, ci sa ma implic.. care e enorm de provocator…

Asa ca cultura asta a psihologiei pozitive, a munceste si fa sacrificii ca nimeni altul, a dezvoltarii personale si profesionale, mi-a fost destul. E usor sa fii egoist, e usor sa fii obsedat de munca si sa ne refugiem in ea,. E usor sa neglijezi familia, si stiti care e argumentul meu? Ca majoritatea o fac, de aia e usor. Pentru mine e dificil si provocator sa nu fiu ca majoritatea, ca asta inseamna ca trebuie sa ma uit in oglinda zilnic si sa lucrez cu mine.. care e foarte neplacut si greu.

Una peste alta, sa fim atenti la capcane ca-s enorm de multe, cam la fiecare pas, fiecare zi, fiecare miscare. Cine nu vede treaba asta, se convinge ca viata e mai usoara, dar o traieste mai superficial. #DoamneAjuta”