Care sunt românii cei mai expuși la infecția cu noul coronavirus. Ce zice medicul Vinereanu

(Last Updated On: May 20, 2020)

Românii cei mai expuși la infecția cu noul coronavirusolile sunt cei care suferă de boli cardiovasculare, potrivit președintelui Societăţii Române de Cardiologie, Dragoș Vinereanu.

Acesta a spus că pacienții care suferă de astfel de probleme ar trebui testați pentru coronavirus, când ajung la spital.

românii cei mai expuși la infecția cu noul coronavirus

„Lucrurile au fost discutate pe larg la conferinţa de primavară, pe care am susţinut-o în ultimele cinci zile (…) şi stau în felul următor: bolile cardiovasculare reprezintă principala complicaţie a infecţiilor COVID-19, răspunzând de 70% dintre comorbidităţile din care pacienţii cu COVID-19 decedează.

Pe de altă parte, bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecţia cu SARS-CoV-2, între 10 şi 12% dintre infecţiile cu SARS-CoV-2 se datorează bolilor cardiovasculare sau comorbidităţilor legate de bolile cardiovasculare”, a spus Vinereanu, citat de cancan.ro.

Dragoș Vinereanu a subliniat faptul că este foarte important ca persoanele cu aceste afecțiuni care sunt internate trebuie testate.

„Patologia cardiovasculară (…) se poate decompensa în urma unei infecţii cu SARS-CoV-2, de aici importanţa testării obligatorii la internare în spital a oricărui pacient cardiovascular şi noi am făcut un demers către Direcţia de Sănătate Publică şi către Ministerul Sănătăţii, în aşa fel încât să fie inclusă pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testată la internarea în spital şi să avem finanţare corespunzătoare în acest sens. Deocamdată nu suntem pe această listă”, a completat Vinereanu.