România a tras lozul câștigător. Andrei Caramitru: „România poate atrage 30 miliarde EUR de la UE pe baza planului de relansare propus azi de Comisie. Este un moment istoric și pentru noi și pentru Europa. Sper ca banii …”

(Last Updated On: May 27, 2020)

România va primi 31 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană din fondul de relansare economică – în valoare de 750 de miliarde de euro -, un plan excepţional de ajutorare, foarte aşteptat de către state membre UE afectate de pandemia covid-19.

”România va primi, conform propunerii Comisiei Europene, numai prin fondul de redresare economică Next Generation EU, adoptat astăzi de Comisia Europeană, un total de 31,206 miliarde de euro. 19,62 de miliarde sunt sub formă de granturi și 11,58 de miliarde sub formă de împrumuturi.

România a tras lozul câștigător. Andrei Caramitru: „România poate atrage 30 miliarde EUR de la UE pe baza planului de relansare propus azi de Comisie. Este un moment istoric și pentru noi și pentru Europa. Sper ca banii ...” 1

România este, ca total alocat, a șasea țară din Uniunea Europeană, după Italia (172), Spania (140), Polonia (64), Franța (39) și Grecia (32). Germania va primi 28 de miliarde, iar Ungaria 15.”, a anunțat Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, citat de stiripesurse.ro.

Andrei Caramitru a scris pe Facebook: „Romania poate atrage 70 miliarde EUR de la UE, 10 miliarde EUR pe an, in plus, pe baza planului de relansare propus azi de Comisie. Și probabil se poate și împrumuta in plus pentru infrastructură, pe termen lung, la costuri mici.

Este un moment istoric și pentru noi și pentru Europa. Sper ca banii sa nu fie dați pe ochi frumoși ci UE sa ne ceară sa respectam întocmai obligațiile noastre – justiție independentă și lupta contra corupției – altfel nu ar trebui sa ne dea nici un ban. Presiunea așa ar fi enorma pentru reformă reală – nici măcar PSD nu va putea refuza sa primim banii, ar fi măturați altfel.

Trebuie sa ii mulțumim pentru asta doamnei Merkel – care in ciuda opoziției dure din societatea și clasa politica germană – a avut curajul să facă pasul către o federalizare a Europei. Pentru că despre asta vorbim de fapt. E un pas uriaș și Merkel va rămâne, împreuna cu Macron, în istorie pentru asta.

Aș mai sugera ceva guvernului român, bulgar și croat. Sa ceară – non-negociabil – sa intrăm in Schengen, altfel blocăm tot planul. E momentul, țările mari și Comisia sunt de mult de acord cu intrarea noastră. Nu putem să mai fim cetățeni separați de ceilalți prin granițe interne.

Acum trebuie doar ca țările mici și cârcotașe să fie forțate de cei mari să accepte – Austria și Olanda în special. Însă cred că vor ceda pentru niște concesii simbolice. Vom fi OK.”