Razvan: „Azi am fost la Auchan și văd ditamai coada la luat temperatura. Ma așez la coadă și aștept să îmi vină rândul. Când ajung, cel de la pază îmi pune pistolul termometru la mână. Îi zic că dacă vrea să vadă adevărata temperatură să pună la tâmplă, deoarece eu poate am ținut mâinile în buzunar sau pe ceva cald și ii va da cu eroare față de realitate. El nu și nu. Stau eu 4 minute cu …”

(Last Updated On: May 29, 2020)

Luarea temperaturii la intrarea în magazine s-a dovedit un fiasco deaorece nu prea are relevanță. Există mulți factori care pot contribui la un afișaj incorect al temperaturii.

Razvan Gavrilescu: „Azi am fost la Auchan Titan și văd ditamai coada la luat temperatura. Ma așez la coadă și aștept să îmi vină rândul. Când ajung, cel de la pază îmi pune pistolul termometru la mână.

Razvan: „Azi am fost la Auchan și văd ditamai coada la luat temperatura. Ma așez la coadă și aștept să îmi vină rândul. Când ajung, cel de la pază îmi pune pistolul termometru la mână. Îi zic că dacă vrea să vadă adevărata temperatură să pună la tâmplă, deoarece eu poate am ținut mâinile în buzunar sau pe ceva cald și ii va da cu eroare față de realitate. El nu și nu. Stau eu 4 minute cu ...” 1

Îi zic că dacă vrea să vadă adevărata temperatură să pună la tâmplă, deoarece eu poate am ținut mâinile în buzunar sau pe ceva cald și ii va da cu eroare față de realitate. El nu și nu. Stau eu 4 minute cu mâna stânga în buzunar și mana dreaptă afară.

După cele 4 minute îl pun să îmi ia temperatura și la o mâna și la cealaltă. La stânga 36.8 și la dreapta 35.4. Când vede că a fost fraierel tot el cu gura mare ca la mâna e temperatura corectă.

Nu am nimic cu cei care lucrează la pază, unii sunt foști polițiști, militari sau mai știu eu ce, dar mai sunt si unii care habar nu au pe ce lume trăiesc. Nu iti trebuie doctorat ca sa iei o temperatură, dar unii trebuie sa ia niște lecții de medicina și de bune maniere”.

Profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității din Iași, a explicat la Digi24 de ce termoscanerul – care a dat naștere atâtor controverse – poate indica o temperatură greșită.

„Fiecare corp, la o anumită temperatură, emite o radiație care se numește radiație termică. Această radiație este măsurată prin termoscanare și intensitatea ei este legată de temperatura corpului și de alte proprietăți ale corpului.

Trebuie să știm însă că această temperatură măsurată nu este aceeași în orice mediu, de aceea ea trebuie să fie luată în anumite condiții. Tot ce intervine între instrumentul de măsură și corp, mediul acesta, poate să influențeze precizia măsurării temperaturii.

Pot fi turbulențe de aer, poate fi o umiditate diferită, dar poate fi și starea suprafeței corpului, dacă de exemplu avem o cremă aplicată pe frunte. Or, oricare dintre acești parametri pot modifica precizia măsurii temperaturii în anumite condiții”, a arătat profesorul Silviu Gurlui.