Prognoza meteo: Furtuni violente lovesc România. Ploi torențiale. În sudul Europei 47 de grade Celsius!

(Last Updated On: May 19, 2020)

Prognoza meteo. România are parte în aceste zile de furtuni violente și ploi torențiale, anunță Adevarul. În sud-estul Europei sunt temperaturi record: 47 de grade Celsius.

Temperaturile rămân marţi, 19 mai, în limitele normale. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), se menţin şi condiţiile de averse, iar pe la amiază se ating în jur de 27 de grade. Nici miercuri nu scăpăm de instabilitate. Vin alte ploi, cu descărcări electrice şi intensificări ale vântului şi se aşteaptă cantităţi mai însemnate de apă. De altfel, până pe 31 mai vom avea zile răcoroase şi cu instabilitate ridicată, anunță Adevarul.

Prognoza meteo
(Prognoza meteo)

Marţi, vremea va fi în general instabilă în regiunile sud-vestice, sudice şi doar parţial în cele centrale şi se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, local averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie.

Trecător ploile vor avea caracter torenţial şi izolat vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi pe spaţii restrânse averse slabe, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, în special pe creste. Valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice perioadei, astfel că maximele vor fi cuprinse între 18 şi 27 de grade, iar minimele între 8 şi 16 grade. Pe suprafeţe mici vor fi condiţii de ceaţă.

Prognoza meteo

Conform ANM, miercuri, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea de sud a ţării precum şi în zonele montane, unde vor fi înnorări, averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua trecător aspect de vijelie.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, pe arii restrânse se vor înregistra cantităţi însemnate de apă şi vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului cerul va fi parţial noros, iar astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mai mici şi probabil cu intensitate mai redusă. Valorile termice, în mare parte, se vor situa în continuare, în jurul celor normale, cu maxime între 20 şi 27 de grade şi minime între 5 şi 15 grade.

Din Grecia până în Israel, trecând prin Cipru şi Turcia, ţările din sud-estul Europei şi din Orientul Apropiat se sufocă din cauza unui val de căldură timpurie la care trebuie să se adapteze locuitorii încă afectaţi de măsurile de izolare, relatează AFP, citată de Digi 24.

Cu peste 40 de grade în Cipru, Creta (Grecia) şi zonele de ţărm din Turcia, până la 47 de grade Celsius la graniţele Israelului şi Iordaniei, în această regiune a lumii, obişnuită cu veri călduroase, au fost doborâte recordurile pentru luna mai, potrivit institutelor naţionale de meteorologie

Prognoza meteo

După sudul Italiei, unde au fost înregistrate 39 de grade în Sicilia la sfârşitul săptămânii trecute, valul de căldură s-a resimţit şi în Heraklion, în Creta, cu 41,1 grade Celsius sâmbătă, valoare ce nu a mai fost consemnată în această regiune în luna mai de o jumătate de secol, potrivit Institutul de Meteorologie din Atena.