Modelul Suedia. Andrei Caramitru: „Mare succes ce să zic…In Suedia rata de mortalitate zilnică (pe milion de locuitori) este acum cea mai ridicată din lume. Celelalte țări nordice refuza sa deschidă granițele cu Suedia pentru a nu risca un al doilea val”

(Last Updated On: May 20, 2020)

Modelul Suedia. Bătrânii sunt cei mai vulnerabili la infectarea cu coronavirus. Suedia și-a declarat ca obiectiv protejarea persoanelor în vârstă. Se pare că a eșuat.

3.698 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Suedia, dintre care mai mult de jumătate au peste 70 de ani. Autoritățile declaraseră că protejarea vârstnicilor este prioritatea numărul 1. “Ce s-a făcut greșit în căminele de bătrâni din Suedia?”, se întreabă BBC într-o analiză publicată pe 19 mai, potrivit Libertatea. 

Suedia a interzis vizitele la căminele de bătrâni pe 31 martie, dar această decizie nu a fost suficientă, scrie BBC. Ca în multe alte țări europene, personalul medical s-a plâns că echipamentele de protecție sanitară au sosit prea târziu și că este posibil ca unii angajați să fi fost la serviciu la începutul crizei coronavirusului, în ciuda simptomelor COVID-19.

Modelul Suedia

Mikael Fjällid, consultant privat în terapie intensivă, confirmă: “Am fi putut salva mai multe vieți, dacă pacienții ar fi putut să acceseze tratament la spitale sau dacă asistenților de îngrijire li s-ar fi acordat responsabilități sporite pentru a executa proceduri medicale. Așa, au trebuit să aștepte echipele de medici specializate în intervenția COVID-19 sau paramedicii”.

“Ne-au spus că nu ar trebui să trimitem pe nimeni la spital, chiar dacă erau beneficiari care aveau 65 de ani și mulți ani de trăit”, a confirmat Latifa Löfvenberg, o asistentă care a lucrat în mai multe aziluri în zona Gävle, la nord de Stockholm, la începutul pandemiei.

Modelul Suedia

Modelul Suedia

Andrei Caramitru: „Suedia rata de mortalitate zilnică (pe milion de locuitori) este acum cea mai ridicată din lume. Celelalte țări nordice refuza sa deschidă granițele cu Suedia pentru a nu risca un al doilea val. Mare succes ce să zic…”