Medicul Florin Orțan: „Poate se înțelege odată pentru totdeauna că cei testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 nu sunt un pericol pentru cei din jur, după ce au trecut de faza clinică a bolii…Recunosc că am trecut de 3 luni, prin toate stările – furie, frustrare, panică, griji pentru cei dragi, foame de informații, oboseală psihică, panică la citirea previziunilor apocaliptice, la imaginea unor grafice cu cocoașe spre milioane de decese …pe toate astea le-am trăit din plin …si..”

(Last Updated On: May 25, 2020)

Medicul Florin Orțan atrage atenția asupra discriminării la care sunt supuși cei care au fost infectați cu noul coronavirus și care au trecut de faza clinică a bolii.

Medicul Florin Orțan: „Postați asta zilnic, cât mai multi, poate se înțelege odată pentru totdeauna că cei testați pozitiv pentru Sars Cov 2 nu sunt un pericol pentru cei din jur, după ce au trecut de faza clinică a bolii.

Medicul Florin Orțan

Altfel, se vor naște isterii si discriminări inimaginabile.
Nu știu ce se întâmplă cu noi-oamenii – de câteva luni încoace.

Parcă întreaga umanitate si-a pierdut mințile, am intrat într-o perioadă în care cu greu ne mai putem menține logica, cu greu ne mai păstram calmul si ne găsim si mai greu solidaritatea, bunul simț si capacitatea de dialog.

Recunosc că am trecut de 3 luni, prin toate stările – furie, frustrare, panică, griji pentru cei dragi, foame de informații, oboseală psihică, panică la citirea previziunilor apocaliptice, la imaginea unor grafice cu cocoașe spre milioane de decese …pe toate astea le-am trăit din plin …si multe altele, imposibil de descris in cuvinte.

Vă mărturisesc că nu aș fi crezut niciodată dacă mi s-ar fi spus in 2019 că vom ajunge în câteva luni să devenim mai rai decât hienele, că suntem in stare să ne abandonăm semenii de frica unui microorganism (chiar dacă nou, chiar dacă mai virulent ca virusul gripal, chiar dacă necunoscut).

Într-un anume fel, fiecare arată zilele astea exact atât cât poate si, paradoxal, multe măști au căzut in timpul pandemiei.
Am devenit mai răi in loc să devenim mai buni.

Am devenit mai egoiști in loc să devenim mai empatici si sensibili.

Am devenit, din cauza fricii de moarte si de necunoscut (explicabile până la un punct) lipsiți de umanitate.

Nu îmi doresc un astfel de viitor pentru tinerii noștri si mai sper să ne revenim, să punem rațiunea mai presus de anxietăți exacerbate.
Mai sper să nu alunecăm spre nici un fel de extremism si mai ales sper să trecem cu bine peste această încercare.

In 2020 ar trebui să fie mult mai ușor de luptat cu un virus decât era in urma cu câteva decenii.
Să ne păstrăm echilibrul si bunul simt, dar mai ales să nu discriminăm, stigmatizăm sau distruge oameni si destine.
Si mai ales – să nu mai semanăm teroare . Este suficient că ne-am trezit cu acest virus . Nu mai este nevoie si să ne terorizâm unii pe altii .

Potrivit Digi, 18.070 de români au fost confirmați cu noul coronavirus, din 26 februarie și până acum. 11.399 dintre ei s-au vindecat, 1.185 au murit.