(Video) Lacul Ursu din Sovata, cel mai mare lac helioterm din lume, a împlinit 145 de ani. Este singurul căruia i se cunoaşte cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării

(Last Updated On: May 28, 2020)

Lacul Ursu din Sovata. S-au împlinit 145 de ani de la formarea celui mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă.

Pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare, anunță G4Media.

Lacul Ursu din Sovata

Potrivit acestuia, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la formarea lacului.

La Sovata a fost deschisă în 1928 o bază de tratament, pe malul lacului Ursu. Au urmat apoi baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa.

Vezi aici Video cu Lacul Ursu din Sovata:

Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă şi este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata – Aluniş, Roşu, Verde, Negru şi Mierlei – primind denumirea datorită formei sale, care seamănă cu o blană de urs desfăşurată.

Lacul Ursu din Sovata

Vezi aici Video:

Heliotermia este un fenomen fizic care constă în păstrarea mai mult timp a căldurii înmagazinate în apa sărată a unor lacuri comparativ cu regiunile învecinate, datorită prezenței la suprafața lacurilor a unui strat izolator de apă dulce (epilimnion), care împiedică iradierea căldurii în atmosferă.