Degetul covid, petele roșii care apar pe corp și alte iritații descoperite la pacienții bolnavi de noul coronavirus

Tot mai mulți medici au început să vorbească de legătura dintre iritații/erupții și noul coronavirus.

The New York Times menționează un dermatolog din San Francisco și cei cinci pacienți pe care i-a văzut cu simptome de deget-covid. Degetele lor arătau ca și cum ar fi fost degerate, declară doctorița Lindy Fox, care vorbește și despre faptul că leziunile acestor degete au devenit indicatori ai infectării cu noul coronavirus, potrivit Europa Libera. 

Degetul covid, petele roșii care apar pe corp și alte iritații descoperite la pacienții bolnavi de noul coronavirus 1

Totuși prinicpalele simptome pentru coronavirus rămân cele cunoscute până acum, tuse seacă, febră, respirație greoaie, cu toate că forme tot mai diverse au fost semnalate în ultima vreme, inclusiv, confuzii mentale și dispariția gustului și a mirosului.

Cercetătorul principal Ignacio Garcia-Doval, citat de BBC, argumentează că cea mai frecventă formă de erupție cutanată întâlnită au fost denivelări mici și roșii, care tind să apară pe torsul corupului:

„De obicei apare mai târziu, după manifestarea respiratorie a bolii, deci nu ajută la diagnosticarea pacienților”. Deasemenea au existat multe rapoarte despre „piciorul Covid” – o erupție cutanată care apare pe picioarele pacienților chiar și în absența altor simptome.

Pentru Garcia-Doval, aceste erupții par „ciudate”, cu toate că există deja mai multe înregistrări în acest sens, fiindcă toți dermatologii din Spania au fost rugați să comunice detalii despre pacienții cu COVID pe care i-au văzut că au dezvoltat erupții cutanate în ultimele două săptămâni. Din cele 375 de cazuri descrise de dermatologii spanioli au putut fi clasificate cinci tipuri e erupții:

1.Leziuni asimetrice în jurul mâinilor și picioarelor, care pot da mâncărimi sau pot fi dureroase. În general, la pacienții mai tineri, erupția a durat în medie 12 zile, a apărut mai târziu în cursul bolii și a fost asociateă cu infecții ușoare. Au reprezentat 19% din cazuri.

2. Focare de blistere mici, care provoacă adesea mâncărime, apărute pe trunchi și membre. Acestea au fost găsite la pacienții de vârstă mijlocie, au durat aproximativ 10 zile și au apărut înainte de alte simptome. (9%)

3. Pete ușor ridicate de culoare roz sau alb, care seamănă cu înțepătura de urzică și care de multe ori poduc mâncărime. Apar mai ales pe corp, dar uneori și pe palme.(19%)

4. Umflături roșii mici, plate și ridicate sau maculopapule: au fost întâlnite în 47% din cazuri. Au durat circa șapte zile și au apărut în același timp cu alte simptome, dar au fost observate mai ales la pacienții cu infecții mai severe.

5. În 6% din cazuri, pielea avea culoare roșie-vineție, cu aspect de pânză de paianjen. Este un semn al circulației sanguine deficitare. Acest simptpm a apărut la pacienții mai în vârstă cu boli severe, un formă de necroză sau livedo

Vezi aici Video:

Cercetătorii subliniază, pe de altă party, că iritațiile siderite care apartment pot avea siderite cauze și e foarte greu chiar și pentru specialiști să decidă ce fel de simptome sunt.

Spitalul Virtual pentru Copii: „Am vazut primele imagini similare acum aproape o luna. Trimise de o prietenă, medic italian de urgențe. Apoi in urmă cu aproape 2 săptamâni, altele, aproape identice, trimise un pediatru de la Paris.

Degetul covid, petele roșii care apar pe corp și alte iritații descoperite la pacienții bolnavi de noul coronavirus 2

Astazi am citit 3-4 știri de presă din SUA, inclusiv in știrile Yahoo… despre COVID Toes.
Ce sunt aceste “COVID Toes”? Reprezintă leziuni locanizate la degetele de la picioare, mai ales ale copiilor. Se pare, că ar putea fi produse ca urmare a unor leziuni ale vaselor de sânge din pielea zonei respective.

Aceste umflături, de culoare violacee, produc senzația de mâncărime si apoi evolueaza ca o mică arsură, ce generează o bășică cu lichid in zona afectată.
In literatura de specialitate a medicilor dermatologi se cheamă Pernio. Deoarece în limba latină termenul pentru “degerătură” este “pernio”. Atunci cand purtăm iarna încălțari nepotrivite, în vreme rece, poate să apară pernio..

Să fie o vasculită COVID19, la copil? Posibil…
MESAJ DE LUAT ACASĂ – daca apar, inexplicabil, astfel de leziuni pe degetele de la picioare este bine să nu treceți cu vederea. Dacă NU ESTE o rosătură de la un pantof inadecvat, mergeți la medicul dumneavoastră pentru evaluare”.