Autostrada cu cocoașă din România. Lucian Mindruta: „Numai noi facem autostrada mai lunga si mai curbata decât drumul național. Pe cine deranja? Pe cineva care poate să cocoșeze orice drum?”

(Last Updated On: May 28, 2020)

Autostrada cu cocoașă din România. Politicienii români sunt incapabili când vine vorba de construit autostrăzi. Sibiu-Pitești, Ploiești-Brașov, exemplu de cum stau și se uită la planuri și nu înțeleg nimic. Acum inventează autostrada cu cocoașă.

Lucian Mindruta: „Numai noi facem autostrada mai lunga si mai curbata decât drumul național. Pe cine deranja? Pe cineva care poate să cocoșeze orice drum?”

Autostrada cu cocoașă din România

Autostrada cu cocoașă din România

Cătălin Drulă: „COCOAȘA DE LA FOCȘANI.
Așa arată (cu galben) traseul propus al viitoarei autostrăzi A7 în zona Focșaniului.

Nu se poate imagina ceva mai imbecil. Este un exemplu atât de clar de: AȘA NU!

Nu numai că lungește DEGEABA cu 4,5km traseul (ceea ce înseamnă aproape 5km de autostradă construiți ÎN PLUS față de traseul direct trasat cu linie punctată roșie, dar și milioane de km de parcurs în plus anual pentru traficul de acolo), dar amplasând astfel autostrada și nodurile, parcă e făcut înadins ca focșănenii să ajungă la autostrada cât mai greu și să beneficieze cât mai puțin de ea. Uitați-vă unde sunt nodurile față de localitate!

A7 este viitoarea axă nord-sud a Moldovei: de la autostrada A3 prin Buzău, Focșani, Bacău, Pașcani până la Suceava și apoi la frontiera cu Ucraina.

În prezent se derulează Studiul de Fezabilitate. Asta a rezultat ca propunere până acum.

Se pare că motivul pentru care s-a făcut cocoașa este că așa a cerut Primăria Focșani în avizele emise. Nu-mi dau seama dacă la mijloc este o formă de prostie în formă agravată sau vreo ticăloșie cu terenuri. În Oprișan-land oricare variantă e plauzibilă.

Dar aici trebuie să vorbim și de prestatorul, consultantul care face studiul de fezabilitate, care se numește Consitrans. El cum a putut să dea această varianta drept “câștigătoare”. În ce fel analiza cost-beneficiu a putut scoate varianta asta mai bună decât conexiunea directă.

Vă spun eu: prin mânărirea cifrelor și a analizelor. Consultanții care fac SF-urile în România scot ce vrea clientul. Cum făcea dl. Ghizdeanu când îl întreba Boc cât o sa fie creșterea economică pe anul următor: “cât vreți să fie dl. prim-ministru?”

Cam așa și cu consultantul care ar trebui să aibă probitate profesională și integritate. Cum vrea clientul, așa facem cifrele să iasă. Pentru că clientul plătește.

Avizul Primăriei Focșani nu este în niciun fel obligatoriu. În general, există o lege prin care se poate deroga chiar și de la PUZ-uri pentru construcția de autostradă. S-a folosit în Voluntari unde dl. Pandele bloca A3-ul. Aici nici măcar nu e vorba de un plan de urbanism de la care sa derogi (ceea ce între noi fie vorba, ar putea la limită să fie excesiv) – e vorba de un simplu aviz.

Dar CNAIR nu vrea să supere eminențele vrâncene care au făcut mizeria asta și cocoșează traseul. Să mai vorbesc de cei din CNAIR care ar trebui să lucreze cu consultantul la studiile astea de traseu? Ce capacități profesionale au? Ce interes își dau?

Voi reveni în curând cu alte exemple de studii de traseu bazate pe analize falsificate “ca să iasă ce trebuie””.