Alexandru Rafila: Termoscanarea este ca o cântărire în parc. Termometrul măsoara un singur punct, nu scanează tot corpul

Alexandru Rafila a venit cu noi precizări pentru cei speriați că sunt termoscanați cu un banal termometru.

Acesta compară luarea temperaturii cu cântărirea în parc. „Nu este invazivă luarea temperaturii. Este vorba despre măsurarea unui parametru fiziologic de la distanță. Termoscanarea – am inventat un nou termen. Nu, măsoara un singur punct, nu scanează tot corpul”, a explicat Alexandru rafila la Digi24, preluat de RTV.

Alexandru Rafila: Termoscanarea este ca o cântărire în parc. Termometrul măsoara un singur punct, nu scanează tot corpul 1

El pune această dezbatare aprinsă pe seama unei proaste comunicări și dă asigurări că nu e nevoie de personal medical pentru a lua temperatura la intrarea în magazin.

„Noi luăm măsurile și apoi ne gândim cum să le comunicăm. Măsurile trebuie discutate înainte. Acel termomemetru este validat, are marca de produs CE, persoana care ia temperatura a fost instruită, nu trebuie să fie acreditată – lucrurile astea trebuie afișate la intrarea în magazin, astfel ca oamenii să le vadă. Oamenii au încredere în momentul în care înțeleg”, a mai spus Rafila.

Medicul a mai comentat că România se află pe untren bun în privința cazurilor de coronavirus și că trebuie ținut controlul în continuare.

„Nu avem motive de îngrijorare până acum, dar eu aș vrea să așteptam și zilele următoare. Ne menținem la o valoare destul de bună, sub 200 de cazuri noi pe zi. Dar să ne asigurăm că cifrele acestea rămân scăzute și rata de transmisibilitate rămâne sub 1”, a mai spus el.

Alexandru Rafila este depărere că testarea trebuie intensificată, dar nu în privință numărului de teste, ci a persoanelor testate.

„Cred ca trebuie intensificaă testarea: nu numărul de teste, ci identificarea persoanelor care sunt simptomatice. Orice persoană simptomatică poate și trebuie să fie testată. Avem astfel posibilitatea să limităm răspândirea”, a explicat el.