(Foto) Vlad Mixich: „Am dat peste cea mai frumoasă mănăstire românească pe care am văzut-o în ultimii (mulți) ani. Cu un exterior neoromânesc clasic și un interior care combină perfect tradiția românească cu cea latină”

(Last Updated On: May 25, 2020)

Una dintre cele mai frumoase mânăstiri din România este Manastirea Carmelitana, Ciofliceni, din apropiere de București.

Medicul Vlad Mixich, aflat în vizită, a fost impresionat de frumusețea manastirii: „Am dat peste cea mai frumoasă mănăstire românească pe care am văzut-o în ultimii (mulți) ani. E foarte aproape de București și e o operă de artă: cu un exterior neoromânesc clasic și un interior care combină perfect tradiția românească cu cea latină. Până la urmă e cam cum suntem noi, acilea unde apele Bizanțului se amestecară cu ale Europei carolingiene.

(Foto) Vlad Mixich: „Am dat peste cea mai frumoasă mănăstire românească pe care am văzut-o în ultimii (mulți) ani. Cu un exterior neoromânesc clasic și un interior care combină perfect tradiția românească cu cea latină” 1

Știți, biserica creștină nu produce doar obscurantism anti-științific sau lipsă de empatie. Ea produce și acte de frumusețe sau de mângâiere remarcabile. Trebuie să fii nesimțitor ca un butuc să le ignori sau să nu-ți umpli ochii și inima cu ele. Desigur că e un păcat să închidem aceleași ochi și buze când încep să vâjâie viciile bisericii, oricare ar fi aceasta. Dar tot un păcat este să vedem doar scandalul, nu și frumosul din ea.

(Foto) Vlad Mixich: „Am dat peste cea mai frumoasă mănăstire românească pe care am văzut-o în ultimii (mulți) ani. Cu un exterior neoromânesc clasic și un interior care combină perfect tradiția românească cu cea latină” 2 (Foto) Vlad Mixich: „Am dat peste cea mai frumoasă mănăstire românească pe care am văzut-o în ultimii (mulți) ani. Cu un exterior neoromânesc clasic și un interior care combină perfect tradiția românească cu cea latină” 3

Cântarea Cântărilor e scrisă pe vitraliile mănăstirii carmelitane de la Ciofliceni (chiar lângă Snagov). Și biserica mănăstirii are un mozaic bizantin glorios. Dacă vreți să o vedeți, să știți că e minunată. Cum minunată e și Cântarea Cântărilor, una din cele mai frumoase poezii de dragoste scrise vreodată. E în Biblie.”