12 lucruri interesante despre cafea. Dr. Vasi Rădulescu: „Ca medic, sunt frecvent întrebat dacă e sănătos să bei cafea, ce rol are în hipertensiune, aritmii, accidente vasculare, cum protejează anumite organe și așa mai departe. Ei bine …”

(Last Updated On: May 31, 2020)

Cafeaua face parte din rutina zilnică a multor persoane, indiferent dacă o fac pentru energie sau pentru aromă. Pentru majoritatea oamenilor, o ceașcă de cafea fierbinte este o plăcere reconfortantă și aromată.

Un roman consuma, anual, 2,3 kilograme de cafea, cifra ce plaseaza Romania pe locul 49 intr-un clasament mondial al consumului de cafea si pe locul 24 din cele 27 de tari din Uniunea Europeana.

12 lucruri interesante despre cafea

Medicul Vasi Rădulescu a răspuns la câteva întrebări despre consumul de cafea: „12 lucruri interesante despre cafea + o poveste. Iar învățăm și ne și distrăm 🙂

Ca medic, sunt frecvent întrebat dacă e sănătos să bei cafea, ce rol are în hipertensiune, aritmii, accidente vasculare, cum protejează anumite organe și așa mai departe. Pacienții vor o părere avizată pentru că au multe semne de întrebare.

Ei bine, sunt băutor de cafea. Mult timp nu mă atingeam de ea pentru că nu-i vedeam rostul, preferând să fac niște exerciții fizice dimineața pentru a mă înviora rapid. În perioada asta, când ajung să fac multe gărzi pe lună și sunt prins în numeroase proiecte, nu pot funcționa fără cafea. Am citit sute de studii și majoritatea spune că efectele sunt favorabile, deci fashionable sau nu, băutura asta ameliorează starea de sănătate, statusul mintal și crește longevitatea. Despre ultima referință am pentru voi o poveste interesantă.

Cafeaua a pătruns în Suedia prin 1674. Regele Gustav al III-lea avea dubii cu privire la influența ei asupra poporului său, care începea să stea la șuete în jurul delicioasei băuturi. Consumul crescuse enorm și Gustav nu mai știa cum să oprească tot avântul. A crescut taxele, ba chiar a interzis apoi cafeaua în țara sa. Oamenii tot găseau căi să o bea. Gustav a pornit un experiment: voia să vadă clar ce efect are cafeaua asupra omului. A luat o pereche de gemeni identici, condamnată pentru o crimă comună și a inițiat un studiu: doi medici aveau să ofere zilnic trei cești de cafea unui întemnițat, respectiv trei cești de ceai altuia (nu se spune ce tip de ceai). Toate bune și frumoase. Anii au zburat, medicii au murit, Gustav al III-lea al Suediei a murit și el. Prizonierul care a primit ceai zilnic a murit la 83 de ani. Fratele său care a primit cafea zilnic a mai trăit mulți ani în plus. Ca o glumă, îmi permit să spun că închisoarea din Suedia n-a fost rea deloc, la cât au trăit ambii.

Interesant, nu?

Iată câteva beneficii ale cafelei:

1. poate crește puțin tensiunea arterială, benefic pentru cei care se plâng că nu suportă tensiuni mai mici;

2. efect minim pe frecvența cardiacă, influență resimțită la consum mai mare via efect central;

3. îmbunătățește diureza, dar aici lucrurile sunt un pic discutabile. Eu am diureză sporită după cafea. Unele studii au arătat că nu există niciun efect;

4. rol protectiv la nivelul vaselor sanguine cerebrale, cu rate mai mici de AVC la băutorii de cafea;

5. crește longevitatea, a se vedea povestea de mai sus. Sunt studii făcute și pe șoareci, care au arătat același lucru;

6. ameliorează statusul mintal, crescând tonusul cerebral;

7. consumată după mese, în cantitatea mică, previne somnolența postprandială dată de redistribuția sangvină;

8. rol de protecție în cancerul colorectal;

9. ajută la dezvoltarea masei musculare. Există numeroase produse dedicate culturiștilor;

10. promovează arderea grăsimilor, fiind utilă pentru optimizarea masei corporale. O puteți consuma în diete;

11. îmbunătățește circulația la nivelul foliculului pilos, poate astfel stopa căderea părului. Există multe șampoane cu cofeină. La mine n-a mers treaba asta;

12. reglează tranzitul intestinal, putând ajuta persoanele care suferă de constipație;

Sunt și câteva studii care arată niște legături negative, dar cred că există o cheie: consumul moderat, echilibrat, rațional. Doza e regină în orice.

Enjoy your coffee!”