Medicul Mihai Craiu: „Revenire necesară despre sindromul Kawasaki la copii, ce ar putea fi (DAR NU ESTE ÎNCĂ o certitudine!) asociat SARS-CoV-2. Sindromul Kawasaki (KS) este o vasculită foarte rară, care afectează vasele mici (arteriole și artere mici, cum ar fi arterele coronare din inimă). KS apare in medie la …”

Medicul Mihai Craiu a revenit cu noi precizări privind sindromul Kawasaki, ce ar putea fi (DAR NU ESTE ÎNCĂ o certitudine!) asociat SARS-CoV-2.

Medicul Mihai Craiu a scris pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii: „Revenire necesară despre sindromul Kawasaki.
Înainte de a mai adăuga un munte de emoții și de îngrijorări în spatele părinților români ar trebui spuse câteva cuvinte despre acest nou tablou clinic ce ar putea fi (DAR NU ESTE ÎNCĂ o certitudine!) asociat SARS-CoV-2.

Medicul Mihai Craiu: „Revenire necesară despre sindromul Kawasaki la copii, ce ar putea fi (DAR NU ESTE ÎNCĂ o certitudine!) asociat SARS-CoV-2. Sindromul Kawasaki (KS) este o vasculită foarte rară, care afectează vasele mici (arteriole și artere mici, cum ar fi arterele coronare din inimă). KS apare in medie la ...” 1

Sindromul Kawasaki (KS) este o vasculită foarte rară, care afectează vasele mici (arteriole și artere mici, cum ar fi arterele coronare din inimă). KS apare in medie la 8 până la 67 din 100.000 copii, de obicei cu vârsta sub 5 ani. Boala are o frecvență mai mare la copiii de origine asiatică.

Boala este descrisă de peste 50 de ani, de aceea este citată in toate tratatele de pediatrie. KS nu este o noutate și are elemente clare pentru diagnostic:
– febră de obicei înaltă si care durează peste 5 zile, în ciuda antitermicelor utilizate. Aceasta durează mult mai mult decât febra din infecții obișnuite, in medie 2 săptămâni.

– conjunctivită acută nonsupurativă
– adenopatie laterocervicală (ganglioni măriți de volum în zona gâtului din care cel puțin unul trebuie sa fie cat o măslină, >1.5cm diametru)
– limbă zmeurie, buze umflate si având fisuri/crăpături ale mucoasei

– edem al extremităților (mâini și picioare)
– erupții pe piele – particulare sunt reactivarea locului de vaccinare BCG si eritem perineal si al organelor genitale externe – vezi poza din grupul de imagini din stânga

După un timp de evoluție al KS pot fi observate descuamări ale pielii pe degete (la extremități) și alte modificări mai rare.
25% din copii pot face dilatații (anevrisme) ale vaselor (mai ales coronare).

MESAJELE DE LUAT ACASA
Dacă apare o boală ce seamănă cu KS trebuie mers la spital deoarece tratamentul precoce poate vindeca boala, in cele mai multe cazuri. Există numerosi copii tratați cu succes, în România. Inclusiv in spitalul nostru, la INSMC.

KS este foarte rară și probabil ar fi apărut si fără pandemia COVID-19 niște zeci de cazuri, in lume, in luna aprilie.
NU ȘTIM ÎNCĂ dacă acest sindrom rar este produs de SARS-CoV-2 dar știm că el (KS) apare ca urmare a unei inflamații de la nivelul arterelor, deci nu este o boală contagioasă!
Avem răbdare si respectăm regulile!Ď