Vlad Alexandrescu: „Legea vaccinării NU obligă părinții să-și vaccineze copii, ba chiar interzice vaccinarea fără acordul expres al părinților. Legea este o “recomandare” de vaccinare a copiilor cu …”

Statul român nu va vaccina obligatoriu copii. Este de așteptat ca bolile trecutului să facă ravagii printre copiii nevaccinați. Părinții care refuză vaccinarea vor trebui să meargă la consiliere pe tema vaccinării, iar în cazul în care refuză de mai multe ori acest lucru, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.

Vlad Alexandrescu, senator USR: „Legea vaccinării – o recomandare?
Legea vaccinării a fost deblocată după ce a petrecut 2 ani în Camera Deputaților. Contrar dezinformării, proiectul de lege nu obligă părinții să-și vaccineze copiii, ba chiar interzice vaccinarea fără acordul expres al părinților. Legea este o “recomandare” de vaccinare a copiilor cu toate vaccinurile incluse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii.

Vlad Alexandrescu: „Legea vaccinării NU obligă părinții să-și vaccineze copii, ba chiar interzice vaccinarea fără acordul expres al părinților. Legea este o "recomandare" de vaccinare a copiilor cu ...” 1

Totuși există o prevedere ca părinții care refuză vaccinarea să aibă obligația să meargă la informări pe tema vaccinării, iar în caz contrar ei riscă o amendă cu suma cuprinsă între 1.000 și 10.000 de lei. În cazul în care părinții refuză vaccinarea și după consiliere, copilul nu este vaccinat iar ei nu riscă sancțiuni de niciun fel. Legea prevede ca autoritățile locale să le asigure părinților consiliere.

Vă reamintesc doar un fapt: în 1972, a murit ultimul copil, o fetiță din Africa, de variolă, “vărsatul negru”, care a făcut 500 milioane de morți în decursul istoriei. Eradicată prin campaniile de vaccinare, variola nu a mai apărut.

Mi se pare că nu există destulă asumare politică în cazul ăsta. Se tem oare politicienii să introducă obligativitatea vaccinării? De ce ne dăm bătuți în fața propagandei? De ce riscăm vieți omenești din cauza unor agitatori iresponsabili?Un copil ai cărui părinți refuză vaccinarea reprezintă un pericol pentru alți copii. Cine își asumă crima de a răspândi boli unor copii care, din motive obiective, au contraindicații medicale la vaccinare (boli cronice etc.)?

Sunt întrebări fără răspuns. Încă”.