Ministrul de Finanțe. Rata la bancă plătită de stat. ”Suntem foarte aproape de o soluţie pentru clienţii băncilor, o soluţie pe care o discutăm cu BNR şi cu sistemul bancar”

(Last Updated On: March 24, 2020)

Ministrul Finanțelor, Florin Câțu, discută cu băncile mai multe soluții pentru românii cu credite. Sunt luate în calcul mai multe scenarii care includ fie amânarea ratelor, fie alte tipuri de facilităţi, potrivit unor surse Antena 3.

Mai exact, se lucrează la un proiect la Banca Naţională, împreună cu Ministerul Finanţelor şi reprezentanţii băncilor, pentru a le uşura situaţia celor care au credite. Putem vorbi de amânarea plăţii ratelor sau de uşurarea plăţii ratelor.

Ministrul de Finanțe. Rata la bancă plătită de stat. ”Suntem foarte aproape de o soluţie pentru clienţii băncilor, o soluţie pe care o discutăm cu BNR şi cu sistemul bancar" 1

Specialiştii se uită în prezent la mai multe modele care au fost adoptate de câteva state din Europa.

În Ungaria, spre exemplu, ratele sunt sistate atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice până la 1 ianuarie 2021. Dar şi acolo există un amendament: dobânzile curg în continuare.

Mai exact, cei care vor plăti ratele de la 1 ianuarie anul viitor, vor plăti ceva mai mult, pentru că dobânzile se cumulează.

Cîţu nu a oferit detalii despre viitoarea soluţie, dar a ținut să îi liniștească pe români printr-un mesaj video înregistrat și transmis pe pagina sa de Facebook în care mai spune și că nu este nevoie de niciun certificat de stare de urgenţă pentru IMM-urile care vor să apeleze la ajutorul de stat.

”În primul rând, o clarificare: nu este nevoie de niciun fel de certificat de stare de urgenţă pentru IMM-urile care vor să acceseze acea linie de credit pentru investiţii sau capital de lucru, care sunt garantate în funcţie de sumă, până la 90% din credit, cu dobânda subvenţionată 100% pe perioada stării de urgenţă.

Pentru acestea, aşa cum scrie şi în ordonanţa 29/2020 nu este nevoie de certificat de stare de urgenţă. Am vrut să clarific acest lucru, pentru că am văzut foarte multe informaţii neadevărate în spaţiul public”, și-a început fostul premier desemnat mesajul, potrivit evz.ro.

Vezi video aici:

În a doua parte a mesajului de un minut, ministrul a transmis o veste bună pentru cei mai mulți dintre români. ”Suntem foarte aproape de o soluţie pentru clienţii băncilor, o soluţie pe care o discutăm cu BNR şi cu sistemul bancar, pe care o vom prezenta, cred eu, în maximum 48 de ore”, afirmă Florin Cîţu, într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Facebook.