Medic român din Franța: „Începem să avem și pacienți tineri in stare gravă. Stați acasă, nu bravați interdicția de ieșire. Am să termin cu o notă optimistă: primii pacienți infectați încep să iasă de sub asistență respiratorie. Dar lupta va fi lungă. Ajutați cum puteți spitalele, medicii și asistentele medicale. Vor avea nevoie…”

(Last Updated On: March 30, 2020)

Cei tineri nu sunt scăpați de efectele nefaste ale coronavirusului chiar dacă se vorbește mult de decesele celor în vârstă.

Raed Arafat a anunțat duminică seara un nou bilanț al epidemiei de coronavirus din România, potrivit Digi 24: 1.815 cazuri de infecții (55 în plus față de raportarea de la ora 13:00). 43 de persoane au murit, 206 s-au vindecat. 52 de persoane sunt internate în secții de terapie intensivă, alte 770 de persoane sunt internate pe secții.

Radu Lupescu: „Așa cum presimțeam de ceva timp, este aici: Suntem in toiul furtunii. Paturile de terapie intensivă sunt pline. Se organizează evacuări sanitare cu elicoptere, avioane militare și trenuri sanitare.

Medic român din Franța: „Începem să avem și pacienți tineri in stare gravă. Stați acasă, nu bravați interdicția de ieșire. Am să termin cu o notă optimistă: primii pacienți infectați încep să iasă de sub asistență respiratorie. Dar lupta va fi lungă. Ajutați cum puteți spitalele, medicii și asistentele medicale. Vor avea nevoie...” 1

Transferurile s-au făcut mai întâi către regiunile limitrofe, acum se fac către vestul și sudul Franței. Solidaritatea europeană funcționează, și câteva zeci de pacienți francezi au fost transferați in Germania, Elveția și Luxemburg. In ciuda acestor măsuri, paturile de terapie intensivă sunt pline in toată Alsacia, mai sunt numai câteva paturi in tot estul Franței.

Asta in ciuda pregătirii pe care o facem toți de mai multe săptamani. De exemplu, spitalul universitar a trecut de la 80 de paturi de terapie intensivă in mod normal, la peste 200.

In clinicile private, numai in Strasburg, au fost create ex nihilo 42 de paturi de terapie intensivă dotate cu aparatura necesară și aparate de asistență respiratorie. Din cauza numărului mare de pacienți infectați, începem să avem și pacienți tineri in stare gravă. Stați acasă, nu bravați interdicția de ieșire.

Am să termin cu o notă optimistă: primii pacienți infectați încep să iasă de sub asistență respiratorie. Dar lupta va fi lungă. Ajutați cum puteți spitalele, medicii și asistentele medicale. Vor avea nevoie…”

Medicul Tudor Ciuhodaru: „Atenție, nici cei tineri nu sunt infailibili. 2/3 din cei infectați au vârsta între 20-49 ani. Sunt cei care asigură acum funcțiile vitale ale României- personal medical, polițiști, jandarmi, militari, cei din magazine, cei care asigură curățenia pe stradă și transportul în comun, cei din vămi, gări, aeroporturi). E nevoie urgentă de acest plan B (o tot spun de 2 luni!!!) pentru a-i proteja!

Medic român din Franța: „Începem să avem și pacienți tineri in stare gravă. Stați acasă, nu bravați interdicția de ieșire. Am să termin cu o notă optimistă: primii pacienți infectați încep să iasă de sub asistență respiratorie. Dar lupta va fi lungă. Ajutați cum puteți spitalele, medicii și asistentele medicale. Vor avea nevoie...” 2

Planul B –protecția personalului medical + testare extinsă (suspecți/expuși)- e noua strategie pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu). Nu e suficient să le ceri oamenilor să rămână în case şi să opreşti mişcarea oamenilor. O spune chiar OMS ce solicită explicit ca autoritățile să atace acum (până nu e prea târziu) virusul.

Concret 2 măsuri clare și urgente: trebuie să implementeze sisteme pentru identificarea fiecărui caz suspect și să crească numărul de teste!

În România din cei confirmați pozitivi (și asta în condițiile testării insuficiente și tardive):
1. 1 din 10 au vârsta între 20 și 29.
2. 1 din 5 au vârsta între 30 și 39.
3. 50% au între 30 și 49 de ani.

Profilul actual al celor depistați pozitiv:
1. Pe podium: în ordine descrescătoare –cei de 40-49 (27.21%) urmați de cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 (23.63% și tot pe podium sunt cei cu vărsta între 50-59 (18.88%).
2. Poziția a 4 a este a celor cu vârsta cuprinsă între 20-29 (12.03%).
3. 2/3 au vârsta între 20-49 ani (62,87%)
4. 4 din 5 au (!!!!Peste 80% ) între 20 și 60 de ani.

Motivele acestui plan B sunt clare:
1. Cu pandemia nu te lupți ca și cu o boală obișnuită ( o spun de 2 luni).
2. Măsurile graduale luate până acum nu și-au dovedit eficiența (peste 200 de cadre medicale infectate).
3. Testarea tardivă și insuficientă și măsurile deficitare de protecție a personalului sunt cele 3 cauze ce duc acum la răspândirea virusului și în spitale.
4. Dacă vom continua să ne bazăm doar pe trierea făcută pe termometrizare si interviu epidemiologic vom compromite rând pe rănd toate spitalele care asigură urgență.

Se aude, domnule ministru?!Avem nevoie de un plan B și de multă știință pentru a ajuta România să treacă cât mai bine prin acest război. Ascultați-ne și introduceți și Testele Rapide din Sânge. Încă nu este prea târziu. Noi avem noi soluții. Voi ce mai așteptați?!

Testarea rapidă din sânge (TRS) (pacienți și personal sanitar) este și singura soluție de a păstra un spital non-covid. Și ceilalți pacienți din România au nevoie de asistența medicală de urgență. #singuraoptiunesanatoasa
Propun un nou protocol triere la intrarea în spital (Salvare, SMURD):
1. Orice pacient: mască + TRS.
2. Tot personalul: TRS (săptamânal) + echipamente de protecție.

Vezi aici Video:

Solicit (! din nou) lansarea urgentă a programului național de testare a celor din prima linie (începând cu personalul medical). Așa cum cere OMS și cum face de acum UK. #reusimimpreuna”