(Last Updated On: March 26, 2020)

Armata română a mobilizat circa 10.000 de militari în întreaga țară pentru ajuta forțele de ordine care se asigură că populația respectă carantina impusă.

Ministerul Apararii Nationale a făcut mai multe precizări în această privință.

“Armata iși va folosi personalul în scopul de a veni în sprijinul instituțiilor statului și al populației.

Explicații MAPN. De ce militarii au fost scoși pe stradă cu arme și veste anti-glonț 1

Rolul armatei este acela de a suplimenta, de a completa efortul pe care îl fac militarii din celelalte instituții din Sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională alături de polițiști, astfel încât să putem contribui la tot ceea ce însemnă creșterea eficienței măsurilor pentru diminuarea răspândirii virusului COVID-19.” a spus ministrul apărării naționale Nicolae Ionel Ciucă

„Armata României va sprijini efectivele Ministerului Afacerilor Interne cu aproximativ 10.000 de militari pentru aplicarea și respectarea măsurilor stabilite prin ordonanțele militare.

Militarii vor asigura paza unor obiective, vor ajuta trupele de jandarmi și pe politiștii din teren pentru sprijinirea activităților de ordine publică și vor acționa în punctele de trecere a frontierei de stat, în sprijinul activităților Poliției de Frontieră.

Armata va acționa după reguli foarte bine stabilite, au declarat cei de la MApN.

Explicații MAPN. De ce militarii au fost scoși pe stradă cu arme și veste anti-glonț 2

Referitor la faptul că militarii desfăşuraţi în cursul zilei de astăzi în centrul Bucureştiului erau echipaţi cu arme de asalt şi căşti de protecţie, şeful direcţiei de Informare din MApN a spus pentru Digi24:

„Militarii sunt dotaţi în misiuni, în funcţie de specificul fiecărei misiuni în parte, cu echipament şi tehnica adaptate fiecărui tip de misiune. pentru emisiunile de pază şi intervenţie este un tip de echipare, pentru misiunile de patrulare, e un alt tip de echipare. De altfel, în toate oraşele lumii vedeţi militari pe stradă echipaţi cu armamant individual, care face parte din dotarea fiecărui militar”.

Vlad Alexandrescu a scris pe Facebook: „Defilarea militară de astăzi, cu soldați cu arma la piept, pe acoperișuri de Humvee aduce mai mult a pregătiri pentru Ziua Națională, nu a stare de urgență.

Starea de urgență este necesară, am votat pentru instituirea acesteia, o susțin, nu se putea altfel. Conceptul este bun, implementarea lasă de dorit.

Implementarea stării de urgență trebuie guvernată de necesitate. Este necesară suplimentarea forțelor de ordine prin prezență militară? DA! Acest lucru se întâmplă în majoritatea statelor europene.

Sunt 10.000 de soldați pe străzi din prima zi a carantinei, cu degetul pe trăgaci, cu arme de asalt la gât și căști de protecție, pozând pentru jurnaliști necesari? NU! Îmi pare nu atât de mult un act de eficiență, cât unul de paradă și poate de exces de zel.

MApN a spus că militarii erau astfel echipați deorece trebuie să reflecte specificul fiecărei misiuni în parte. Și care anume este acea misiunie? Invazie terestră?

Ne putem gândi și la alte modalități de a utiliza mai bine forța Armatei Române, de a distribui resursele limitate cât mai eficient.

În UK, Armata distribuie echipamente de protecție personalului medical, fără a avea căști de protecție, și degetul pe trăgaci. Sau poate militarii ar fi de folos şi în distribuirea medicamentelor şi alimentelor celor foarte în vârstă şi vulnerabili.

https://www.bbc.com/…/coronavirus-army-delivers-protective-…

La noi personalul medical se înfășoară în saci de gunoi pentru că nu există echipamente de protecție. În țara lui “avem de toate”, nu există nimic, iar câmpurile de luptă sunt confundate de autorități.

Spitalul din Suceava, Dimitrie Gerota, Alexandru Obregia, și, mai nou, la câteva străzi de unde locuiesc, Spitalul de Arși, sunt adevăratele câmpuri de luptă. Acolo trebuie intervenit, nu la Mcdonalds-ul de la Unirea!”