Emilian Isaila: „Vă dați seama ce e în sufletul ălora de-au dat șpăgi serioase să se angajeze în DSP-uri, în administrația spitalelor, la ISU, în primării, iar acum au ajuns în prima linie de luptă cu epidemia? Vă dați seama ce rău le fac …”

Mulți de la DSP sunt acuzați că s-au angajat pe bază de șpagă ca apoi să ia șpagă de la firme. Acum sunt prima linie de luptă împotriva coronavirusului. Karma.

Jurnalistul Emilian Isaila: „Vă dați seama ce e în sufletul ălora de-au dat șpăgi serioase să se angajeze în DSP-uri, în administrația spitalelor, la ISU, în primării, iar acum au ajuns în prima linie de luptă cu epidemia?

Emilian Isaila: „Vă dați seama ce e în sufletul ălora de-au dat șpăgi serioase să se angajeze în DSP-uri, în administrația spitalelor, la ISU, în primării, iar acum au ajuns în prima linie de luptă cu epidemia?  Vă dați seama ce rău le fac ...” 1

Vă dați seama ce rău le fac aceștia cetățenilor simpli și profesioniștilor care-și pun viețile în pericol în aceste zile?

Corupția și nepotismul au făcut să avem oameni slab pregătiți în poziții cheie care habar n-au pe ce lume trăiesc.

Vedeți deciziile managerilor de la Spitalul Județean Suceava sau cele de la Spitalul Universitar din București pentru a înțelege ce haos generează incompetența”.

Iar unii medici nu au învățat nimic din cazul Suceava.

Medicul Gabriel Diaconu: „M-am trezit, în această dimineață, cu un pachet de nervi pe care vreau să-l împărtășesc.
Primesc, de aseară, mesaje de la colegi de-ai mei din spitalele afectate de Covid-19, în țară, unde pare că același scenariu are loc. Care este scenariul repetitiv?

Apare un caz de Covid-19 suspect. Persoana minte la screening-ul epidemiologic. Medicii acționează cu bună credință, în condiții suboptimale de auto-protecție personală, și respectă definiția de caz INSP, +/- criteriile paraclinice.

La un moment dat apar simptomele de pneumonie interstițială la pacient. Se creează o oarecare busculadă. Mulți medici acționează etic, se duc acasă, se pun în auto-izolare.

După care cineva-i cheamă înapoi ”pe proprie răspundere”. Cineva, fie superiorul ierarhic (tot un medic!), fie managementul administrativ, îi cheamă ÎNAPOI.

Succint spus: sunteți NEBUNI? Cu ce drept constrângeți medicii expuși/ suspecți/ contacți Covid-19 să continue să lucreze, deci să răspândească virusul altor persoane, în condiții prevederilor făcute publice de autorități, și prin asta încălcați orice normă de bază epidemiologică, și expuneți ceilalți bolnavi infectării?

Transmiterea comunitară crește tocmai pentru că oamenii NU respectă regulile, se pun deasupra strategiei de grup, acționează ca agenți ”rogue” și, prin asta, accelerează procesul. Trebuie să fii prost, cretin sau – și mai rău – pervers să ignori dovezile, realitățile, faptele, doar pentru că se întâmplă să fii de altă opinie.

În stare de urgență nu mai ai dreptul la opinie, ai dreptul la respectul conduitei. Se acționează conform principiilor militare că ignorarea ordinului = curte marțială. Nu poți invoca ignoranța, nu poți invoca altruismul.

Minimalizarea, bășcălia cu privire la transmiterea Covid-19 în populație vor explica, în curând, verticalizarea pantei de cazuri. Și atunci la ce bun toate celelalte eforturi? Cum să ne uităm în ochii oamenilor cărora le-am cerut să stea în casă dacă noi, noi medicii, ne purtăm iresponsabil, isteric și arogant, și ne împușcăm singuri în picior?

Pricepeți o dată pentru totdeauna că doar împreună putem, separați cădem. Și mâna de fier aici nu va fi a autorității ”formale”, cât autoritatea informală a celor care păstrează luciditate, spirit de echipă și o viziune strictă asupra actului de îngrijire medicală.

Aceste lucruri trebuie explicate răspicat, și redresate cu celeritate, pentru că situația cere urgență.

Celor care știți că ați fost în contact cu o persoană venită din țări care au Covid-19, și care aveți urgențe medicale, sau cei care faceți febră/ tuse/ dificultăți de respirație, INSISTAȚI să fiți testați, sau să fiți puși pe un circuit separat/ rezervă separată, în izolare. FOLOSIȚI TRIAJUL! Păstrați-vă igiena personală. Și, cel mai important, spuneți ADEVĂRUL.

PS: nu îmi fur singur căciula. Știu că sfaturile bune nu sunt musai urmate de schimbarea în bine a comportamentului. Dar propriu-mi pesimism nu mă împiedică să nu încerc. Zi după zi. Până la liman”.

Al optulea deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus a fost înregistrat marți dimineață în România, anunță Hotnews. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 ani întors din Italia și internat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova.