(Last Updated On: March 26, 2020)

Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență care stabilește amânarea ratelor la credite, cu până la 9 luni.

Ministrul finanţelor a anunţat joi că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului – persoană fizică sau juridică – pentru o perioadă de la una până la nouă luni, dar durata pe care se suspendă nu va depăși data de 31.12 2020. Florin Cîţu a precizat că măsura îi privește pe cei care au fost afectați „direct sau indirect” de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19, iar solicitarea se poate face până la sfârșitul stării de urgență, informează Digi 24.

Ministrul a făcut precizări și despre ce se întâmplă cu dobânda pe perioada de suspendare a ratelor: dobânda restantă se capitalizează (adică se adaugă creditului), dar se va reeșalona.

Condiţii pentru persoanele fizice, potrivit Adevarul.
În ce priveşte condiţiile de acordare a acestei facilităţi de amânare a plăţii ratelor acestea sunt:
creditul să nu fi fost declarat scadent de bancă înainte de emiterea ordonanţei;

Amânarea ratelor la bănci, aprobată de Guvern. Care sunt condițiile pentru persoanele fizice și IMM-uri 1
împrumutatul să nu aibă restanţe la plata ratelor;
veniturile împrumutatului să fi fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.

Ce trebuie să facă împrumutaţii Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, împrumutaţii trimit băncilor o solicitare, fie sub formă de scrisoare sau prin mail, cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Dacă nu dispune de astfel de modalităţi de transmitere, împrumutatul poate da un telefon băncii, care va fi anunţat pe pagina sa de internet, convorbire care va fi înregistrată audio de către bancă.

Banca va analiza solicitarea şi o va aproba în condiţiile prevăzute în normele de implementare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Condiţii pentru IMM-uri Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor IMM-urile trebuie să îndeplinească cumulativ urmãtoarele condiţii:
În calitate de angajator, se încadrează în prevederile art. XI alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Nu se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informaţiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Art. 7 In aplicarea prezentei ordonante de urgenta MFP elaboreaza normele de implementare, inclusiv modalitatea şi condiţiile de acordare şi recuperare a garanţiilor de stat, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului în termen de 15 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.